Systemisch coachen

Met systeem bedoelen we je familie-achtergrond met daarin alle mensen en situaties die een rol gespeeld hebben en misschien nog spelen. Die impact is enorm, of je je daar nu bewust van bent of niet. Deze opleiding geeft je inzicht in en kennis en kunde van familiesystemen. Dit is belangrijk voor iedere coach om je cliënt te kunnen zien als een onderdeel van zijn of haar familie en achtergrond.

Prijs €1.995,- Inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.
Duur 8 dagen van 9.30 – 16.00 uur, die per blok van 2 dagen en gemiddeld eens per 4 weken gehouden worden.
Vorm Groep van max 10 à 12 deelnemers.
Locatie Barneveld
Trainer Yvonne Woordes
Studiebelasting We raden aan om tussen de opleidingsblokken door praktijkervaring op te doen met je medecursisten of met proefcliënten uit je netwerk, de syllabus (meerdere keren) te lezen en eventuele andere boeken te lezen over systemisch werk. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 4 uur per week.

Opleiding Systemisch Coachen

Overlevingsmechanisme

Als je vader of moeder in je jeugd op een prominente manier aanwezig, of juist afwezig, was, dan vormt dat je als kind en ontwikkel je geheel automatisch en onbewust een overlevingsmechanisme. Dat gebeurt zowel in een onveilige als in een veilige omgeving. Als je thuis weleens bang was of misschien zelfs gevaar liep op momenten, dan kunnen we ons allemaal iets voorstellen bij de impact die je hebt meegekregen. Maar als je juist heel beschermd bent opgegroeid, dan zou het kunnen zijn dat je een drang naar vrijheid ervaarde. En ook dan ontwikkel je een overlevingsmechanisme.

De werking herkennen

Zodra je de werking van systemen leert herkennen, kun je voor jezelf al veel blokkades opheffen en je leven invullen naar hoe jij dat wilt. Daarnaast kun je beter cliënten begeleiden in hun proces, want meestal hebben uitdagingen niet alleen te maken met jouw cliënt zelf, maar met hoe diegene is opgevoed. In deze opleiding gaan we nader in op de dynamieken die in ieder systeem voorkomen.

In deze opleiding:

– Leer je algemene kennis over systemen en de werking van de gewetens.
– Leer je d
iverse dynamieken herkennen die binnen systemen kunnen spelen.
– Krijg je handvaten aangereikt om systemisch te kunnen werken met cliënten.
– Leer je verschillende interventies te doen op thema’s die kunnen spelen in systemen.
– Leer je diverse werkvormen inzetten.
– Ga je door een persoonlijk
verdiepings- en ontwikkelproces. 

Deze opleiding is een verkorte versie van de totaal opleiding familie-opstellingen en is speciaal gericht op (paarden)coaches om systemische coaching te kunnen inzetten in de begeleiding van mensen. Voor het geven van hele opstellingen raden wij aan een vervolgmodule te doen die speciaal gericht is op het geven van opstellingen.

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor mensen die al werken als coach of begeleider en die zich verder willen verdiepen in de systemische dynamieken die bij ieder mens spelen. Door hier meer inzicht in te krijgen en concrete interventies in te zetten, wordt het mogelijk om op een dieper niveau te werken. 

Voor paardencoaches is deze opleiding een absolute must, want paarden reageren nu eenmaal vaak op systemische spanning bij mensen. Maar eigenlijk zou iedereen meer kennis en kunde willen hebben van familiesystemen; dat zou zóveel meer begrip voor elkaar opleveren! Deze opleiding is zonder paarden en staat open voor iedereen.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

Mogelijke vergoeding

Veelal zijn werkgevers bereid om de kosten te betalen voor deze opleiding. Het zorgt namelijk voor een stevige persoonlijke ontwikkeling, waardoor je beter in balans komt en beter je positie kunt innemen, zowel privé als op het werk. Dat geeft stabiele arbeidskrachten en een hogere efficiency op de werkvloer.
Heb je geen werkgever, maar ontvang je een uitkering? Dan zijn er waarschijnlijk mogelijkheden om deze opleiding vergoed te krijgen via het UWV of de gemeente. Neem hiervoor even contact op met ons.

      De ervaring van Ellen Kronenburg

bij Caprilli heb ik me ontwikkeld tot Gecertificeerd Paardencoach. Hoe mooi is dat?!