Visie en missie

De naam Caprilli

De naam ‘Caprilli’ is afgeleid van de Italiaanse luitenant Frederico Caprilli (1868-1907), die een meer comfortabele zit uitvond voor de ruiter, om te paard over een hindernis te springen. Vroeger ging men achterover zitten tijdens een sprong, wat zowel voor de rug van het paard als ook voor de ruiter belastend was. Luitenant Caprilli bedacht om juist vóórover te gaan zitten, zodat het paard zijn rug beter kon gebruiken om te springen en de ruiter beter kon meegaan met de sprong. Deze ‘verlichte zit’ wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in de springsport.

In de paardensport bestaat de ‘Caprilli-proef’. Dit is een behendigheidsproef van dressuur, gecombineerd met een aantal hindernissen tussendoor. Bij Caprilli Coaching & Training staat de behendigheidsproef symbool voor het leven en de hindernissen voor te nemen uitdagingen. Belangrijk hierbij is dat het voor de paarden die ingezet worden in de begeleiding van mensen, niet belastend is. Anders zouden wij deze vorm van coaching niet doen.

Visie Caprilli

Zoveel mensen die met spanning lopen. En zoveel problemen die daardoor ontstaan. Met evenzoveel negatieve effecten op elkaar en onze omgeving. Dat moet toch anders kunnen? Het is onze visie dat wij mensen zelf de taak en verantwoordelijkheid hebben om voor onszelf te zorgen. En vanuit jezelf ook voor anderen, namelijk de mensen, dieren, natuur en eigenlijk alles om je heen. Daarvoor is een verschuiving nodig van ons denken, ons hoofdbrein, naar ons voelen, ons hart- en buikbrein. Het enige dat we daarvoor hoeven te doen, is beginnen met ontspannen. Zelf tot ontspanning komen, vinden we moeilijk. Mensen houden vast aan gewoontes en patronen. Je door iemand anders laten vertellen wat je zou moeten veranderen, werkt vaak averechts. Maar dieren komen altijd bij ons binnen. Door dieren voelen we ons gezien, gewaardeerd en geaccepteerd. Dieren zijn zuiver, en naar dat gevoel zijn wij (onbewust) weer op zoek.

Dieren zijn door ons mensen al eeuwenlang ingezet en gebruikt voor onze behoeften. En zij hebben dat geaccepteerd, voor zover ze al een keuze hadden. Nu worden we ons steeds bewuster dat we veel van dieren kunnen leren. En dan gaat het met name om ontspanning, verbinding en levenslust terugvinden. Dieren helpen ons om weer terug te komen bij jezelf; om te ontspannen, in je kracht te staan, compassie te voelen voor al het leven om je heen. Kortom: om ‘to be’, weer ‘te zijn’. Wat daarbij essentieel is, is dat dit niet meer gaat ten koste van dieren of de natuur. Mensen, dieren en alle andere levende wezens hebben evenveel recht op leven en om gerespecteerd te worden om wie ze zijn. Niets meer en niets minder.

Missie Caprilli

Het is onze missie om mensen te helpen terug te keren naar hun zijn. Op een fijne en ontspannen manier, omdat je het graag wilt en omdat het goed voelt. Omdat je van daaruit weer van betekenis kunt zijn voor anderen. Want dat is waar wij mensen blij van worden en vervulling in vinden. Door het inzetten van de paarden kunnen we heel veel mensen helpen om weer tot zichzelf te komen. Zonder dat het de paarden schaadt, want wij mensen hebben paarden lang genoeg gebruikt voor onze eigen behoeften, zonder er bij stil te staan hoe dit voor de paarden was.

Door de paardencoaching helpen we mensen snel en duurzaam. Tevens worden onze klanten en deelnemers zich bewust van de gevoeligheid, verbindingskracht en liefde van paarden voor mensen. Als wij ze goed behandelen, komt er alleen maar compassie en respect terug. Als je eenmaal op deze indrukwekkende manier in contact bent geweest met een paard, dan kun je hem of haar nooit meer zien als een ‘dier’. Het wordt een persoonlijkheid met wie je verbonden bent geweest. Er is nog veel te doen in de ontspanning en bewustwording van mensen. Maar er is tijd. Wij zetten ons al sinds 2008 daarvoor in en zullen dat volhouden totdat we niet meer kunnen. Het vooruitzicht vervult ons met vreugde en compassie.