Veelgestelde vragen

De volgende vragen worden veel aan ons gesteld. Kijk of je vraag erbij staat, en zo niet, neem dan even contact op met ons. We beantwoorden je vraag met alle plezier! 

Over paardencoaching

Ik heb niets met paarden. Is paardencoaching dan iets voor mij?

Jazeker wel. Je hoeft geen paardenliefhebber te zijn om paardencoaching te doen. Het paard is een hulpmiddel om te laten reageren op jouw spanning. Dat werkt voor iedereen verhelderend en ontspannend.

Zijn de paarden die hiervoor ingezet worden speciaal opgeleid?

Voor de manier waarop wij werken met de paarden, hoeven ze niet speciaal te worden opgeleid. We maken alleen maar gebruik van hun natuur als kuddedier. Ieder paard kan hiervoor ingezet worden. Uiteraard zetten we alleen paarden in die lief en betrouwbaar zijn.

Ik heb zoveel trauma / spanning; is dit niet te belastend voor het paard?

Nee, zeker niet. Paarden kunnen geen spanning vasthouden en zullen alleen maar weerspiegelen wat ze aan spanning bij jou aanvoelen als ‘tweebenige kuddegenoot’. Ze kunnen wel spanning deels overnemen, die ze vervolgens direct loslaten door bijvoorbeeld te gapen. Dus dat komt goed.

Mag ik ook op het paard zitten of rijden?

Nee, paardencoaching is (bij ons) altijd naast het paard en vanaf de grond.

Over opleidingen

Met welke opleiding kan ik het beste starten?

Voor de paardencoaching start je altijd met de module Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1). Daarna ben je vrij om te kiezen welke vervolgmodule je wilt doen.
Je kunt ook starten met de opleiding Algemene Coach Vaardigheden. Dit kan ook tegelijkertijd met de Basis 1 als je enthousiast bent. 😀 

Is er een vaste volgorde in het volgen van de modules?

Na de Basisopleiding Paardencoaching ben je vrij om te kiezen welke module met de paarden je wilt volgen. Handig kan zijn om te kijken welke opleiding plaats heeft en of de geplande dagen je goed uitkomen. Sommige opleidingen worden vaker aangeboden in het jaar dan anderen.
Als je hulp wilt met de planning, neem dan even contact met ons op.

Veel opleidingen zitten al vol. Kan ik op de reservelijst?

We proberen altijd om je een inschrijfmogelijkheid te geven voor alle opleidingen, ook al duurt het soms een aantal maanden voordat je kunt starten.
Wil je graag zo snel mogelijk starten? Stuur dan even een mailtje dat je op de reservelijst wilt. Mocht er dan een plaatsje uitvallen, dan nemen we (kort voor datum) contact met je op. Je bent altijd vrij om wel of niet mee te doen.

Welke opleidingen heeft een paardencoach?

Wat wij van belang vinden in een opleiding tot paardencoach, is dat je naast de basisvaardigheden paardencoaching ook voldoende algemene coach vaardigheden hebt. Dit is immers de basis van iedere coach. Daarnaast is kennis en kunde van trauma belangrijk, omdat paarden daar sterk op reageren. Je vooropleiding vinden wij minder van belang, omdat ieder mens zich in de loop van de tijd op een eigen manier en in eigen tempo ontwikkelt. Kijk ook bij onze uitleg over Gecertificeerd Paardencoach. 

Over reïntegratie

Zijn de coachsessies tijdens een traject altijd bij het paard?

In het begin veelal wel, want dan hebben de meeste mensen nog veel last van spanning. Zit je eenmaal beter in je vel, dan kunnen de coachsessies ook aan tafel plaatsvinden. 

Kan ik kiezen voor een coachsessie individueel of in een workshop?

Tijdens een traject komt beiden voor. Je bespreekt met je coach wat voor jou het fijnste en het beste is.

Beslist Caprilli welk traject ik krijg?

Dat gaat in gezamenlijk overleg met jou en je contactpersoon bij het UWV of werkgever.

Ik ben onder behandeling bij GGZ en/of volg therapie; kan ik dan starten met een traject paardencoaching?

Ja, geen probleem! De paardencoaching zal je helpen ontspannen en herstellen, wat alleen maar versterkend werkt.

De kans is groot dat ik binnen het traject ga verhuizen. Stopt mijn traject bij Caprilli dan?

Dat hoeft niet. Aangezien wij een landelijke dekking hebben met Senior Caprilli coaches, kun je je traject bij een andere coach in jouw nieuwe regio voortzetten. Blijf je liever bij je vertrouwde coach? Dat mag ook, maar heb je dus meer reistijd.

Als ik bij Caprilli een traject doe, regelen jullie dan een stageplaats en/of baan voor mij?

We helpen je bij het bewustworden van wat je wilt en daar stappen in ondernemen. Bij voorkeur regel je zelf je stageplaats en/of baan. Uiteraard helpen we je waar nodig.

Overige vragen

Ik heb al zoveel therapie gehad. Waarom zou paardencoaching mij wel helpen?

Paardencoaching is een ervaringsgerichte manier van werken, zonder dat je veel hoeft te praten. Dit is totaal anders dan de meeste therapieën. Het paard heeft geen bedoelingen en wil jou als kuddegenoot alleen maar helpen herstellen. Dat komt wel binnen en voelt als veilig voor de meeste mensen. Lees ook onze recensies van mensen die eenzelfde ervaring hadden. 

Wordt paardencoaching vergoed door de zorgverzekeraars?

Meestal niet, helaas. Soms wordt het wel (deels) vergoed als onderdeel van een reguliere therapie. Dan valt het onder de dienstverlening van de geregistreerde therapiepraktijk.

Er zijn steeds meer paardencoaches. Hoe weet ik dat mijn coach deskundig is?

Onze Senior Caprilli coaches zijn door ons zelf breed opgeleid en doen regelmatig aan intervisie en bijscholing. Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een professional. Je kunt altijd een kennismakingsafspraak maken met onze collega bij jou in de buurt om te kijken of je een klik hebt.