Paardencoaching

Systemische Paardencoaching (Basis 2)

Nadat je de Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1) hebt gevolgd, is deze opleiding Systemische Paardencoaching (Basis 2)  het logische vervolg.

Systemische Paardencoaching
Er wordt weleens gezegd dat paarden niet anders kunnen dan systemisch reageren. Daarmee wordt bedoeld dat paarden constant op de energie en invloeden uit hun omgeving (systeem) reageren. Als een persoon bij het paard komt te staan, zal het paard op hem of haar gaan reageren. Maar behalve op de persoon zelf, reageert het paard ook op de spanning of invloed die diegene (onbewust) met zich meedraagt vanuit de familie-achtergrond.

Wat is een systeem?
Met systeem bedoelen we in deze context de familie-achtergrond van een persoon. We zien diegene dus niet zozeer als een individu, maar meer als een onderdeel van zijn of haar familie-afkomst. Behalve personen die daar een rol in spelen, kunnen ook belangrijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden van grote invloed zijn. Deze invloeden spelen automatisch een rol in de ontwikkeling van ieder kind tot volwassene.
Niet zelden zijn vanuit het gezin van herkomst spanningen ontstaan die bewust of onbewust doorspelen in de dagelijkse dag van mensen. Denk bijvoorbeeld aan een ouder die letterlijk of figuurlijk niet aanwezig kon zijn in het leven van het kind. Of het verlies van een broertje of zusje en de impact die dit had op het gezin. Of een bepaalde cultuur of land van herkomst waarvan de invloed nog dagelijks voelbaar is. Al deze situaties zijn automatisch van invloed op de ontwikkeling van een persoon, gepaardgaand met de spanning die daarbij hoort. En daar reageren de paarden weer feilloos op.

Doel
Het doel van deze opleiding is om de deelnemers inzicht te geven en handvaten aan te reiken in hoe een paard informatie kan geven over systemische aspecten bij mensen. En daarnaast om een algehele verdieping en verbreding binnen de paardencoaching te verkrijgen. Hiertoe ga je werken met je eigen thema’s en ben je tevens observant en representant bij de sessies van je medecursisten. Zo krijg je aldoende ervaring met het inzetten van paarden op het systemische vlak en werk je tevens aan je persoonlijke ontwikkeling.

Let op: Belangrijk om te weten is dat deze Basis 2 een verdieping en verbreding is binnen het coachen met paarden. De opleiding geeft in die zin dus niet alle ins & outs van het systemisch werk in het algemeen. Hiertoe verwijzen we je graag naar onze Opleiding Systemisch Coachen.

De opleiding
De opleiding bestaat uit twee blokken van twee dagen. Het eerste blok gaat over de ‘Verbinding met het Gezin van Herkomst’ en het tweede blok over ‘Het Persoonlijk Geweten’.

Blok 1 Verbinding met het Gezin van Herkomst
In dit blok kom je als deelnemer zelf bij het paard te staan om de verbinding met jouw eigen gezin van herkomst te laten spiegelen door het paard. Op deze manier ervaar je wat het met je doet en zie en ervaar je ook de sessies van je medecursisten. Zodoende ben je in de praktijk beter in staat om jouw cliënten te begeleiden als zich systemische thema’s voordoen via het paard.

Blok 2 Het Persoonlijk Geweten
In dit blok raak je met behulp van het paard bekend met de dynamieken ‘ordening, binding en balans’ binnen het persoonlijk geweten. Ook hier ervaar je weer wat het met je doet en zie en ervaar je de sessies van je medecursisten. Hiermee bereid je je voor op de praktijk waarin jouw cliënten in een sessie paardencoaching ook door deze fasen heengaan en heb jij de tools in handen om je cliënten op een goede manier te begeleiden.

Door zelf als cliënt bij het paard te staan, maar ook door representant en observator te zijn van je medecursisten, krijg je inzichten en leer je vaardigheden. Hiermee kun je in de praktijk tijdens je eigen begeleiding van paardencoach sessies de systemische dynamieken via het paard herkennen en aan je cliënt benoemen.

Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al de Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1)* hebben gevolgd en die interesse hebben om enerzijds meer te leren over het systemische niveau waarop paarden kunnen reageren en anderzijds om zich meer te verdiepen en te verbreden binnen de paardencoaching.
* Heb je elders een basisopleiding paardencoaching gevolgd? Dan horen we graag even bij welke aanbieder je dat gedaan hebt om te kijken of er voldoende aansluiting is. Dit is van belang voor jezelf en de groep om de stof van deze Basis 2 te kunnen volgen.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je Intelligentie Quotiënt (IQ), maar wel van je Emotionele Quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

Door wie?
De trainster van deze opleiding is Sylvia Bosveld.

Data en locatie
Deze opleiding bestaat uit 2 blokken van 2 aansluitende dagen van 9.30 tot 16.00 uur. In de regel zit er twee weken tussen de blokken in. De actuele data kun je vinden onder de agenda van deze website. De opleiding wordt gegeven op onze locatie in Barneveld.

Studiebelasting
Tussen de opleidingsblokken door vragen we je om de syllabus (meerdere keren) door te nemen en de geleerde stof te oefenen met je medecursisten of proefcliënten uit je netwerk. Eventueel kun je nog boeken lezen over systemisch werk. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 4 uur per week.

Kosten
De kosten voor deze opleiding bedragen € 995,00 btw vrij. Hierbij inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname

Eigen paard
Indien je een eigen paard, pony of ezel hebt en graag met hem/haar wilt oefenen, is het mogelijk om deze mee te nemen naar de praktijkdagen. Op onze locatie zijn ruime stallen, weilanden en paddocks aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de trailer.

Inschrijven
Inschrijven kan via onderstaande link of door een email te sturen aan info@caprillicoaching.nl.

Geplande opleidingen:

StartdatumKostenReserveren
03-10-2023 € 995,00,- (BTW-vrij, aanbetaling: € 99,50)
15-11-2023 € 995,00,- (BTW-vrij, aanbetaling: € 99,50)
15-01-2024 € 995,- (BTW-vrij, aanbetaling: € 99,50)
08-02-2024 € 995,- (BTW-vrij, aanbetaling: € 99,50)