Paardencoaching voor mensen met trauma en ptss verlicht klachten is positief confronterend en veelal een mooie ervaring.

Ervaring
Wij hebben inmiddels jarenlange ervaring in de begeleiding van mensen met trauma en ptss, waarbij de paarden een grote rol spelen om de klachten te verlichten. Eén van de belangrijkste effecten die paarden op mensen hebben, is dat ze spanning overnemen en dit vervolgens loslaten. Daarnaast willen ze deze ‘getraumatiseerde kuddegenoot’ graag helpen om weer te gaan ontspannen en herstellen, zodat ze samen weer veilig zijn en in staat om te vluchten. Het inzetten van paarden wordt door mensen over het algemeen als zeer fijn ervaren en ook als positief confronterend. Immers, het paard draait nergens om heen, maar wil zo snel mogelijk tot de kern doordringen van wat er bij de tweebenige kuddegenoot dwars zit en/of het meeste blokkeert. Meer informatie over de werking van paardencoaching is te vinden onder ‘Paardenkracht voor mensen’ op de homepage.

Voor de paarden (en ons) maakt het niet uit om te weten waar het trauma exact mee te maken heeft, als dat al bekend is. Het kan zijn dat het werk gerelateerd is, maar kan ook uit de privésfeer komen, of beiden. Vaak is het een opeenstapeling van spanning door onverwerkte ervaringen en emoties. Bij de paardencoaching hoeft ook niet veel gesproken te worden. Het paard reageert immers op lichaamstaal en -energie. Doordat de reacties van het paard ‘vertaald’ worden, kunnen er inzichten en lichamelijke effecten bij de deelnemer ervaren worden. Dit is exact wat gaat helpen in de verwerking van het trauma of de ptss, aangezien het een ervaringsgerichte (gevoel) manier van werken is, in tegenstelling tot een cognitieve (praten) manier van begeleiding.

Traject
Het grootste effect in de verlichting van trauma en ptss kan bereikt worden wanneer je een aantal keren bij het paard kunt staan met een tussenpoze van ongeveer twee tot drie weken. Tijdens de sessies wordt veelal spanning door het paard overgenomen en losgelaten en ook de persoon zelf laat dankzij het paard spanning los. Tussentijds is het goed om bezig te zijn met actief rust zoeken, zodat het lichaam ook meer spanning kan gaan loslaten. Gaandeweg komen er steeds meer inzichten in waar de spanning mee te maken heeft en leren we je hoe je zelf (beter) kunt gaan loslaten. Uiteraard is het paard hierbij een grote steun en toeverlaat. Onze ervaring is dat je met een traject van gemiddeld 7 keer een sessie paardencoaching al een hele stap verder kunt zijn in de zin van ontspanning en een betere balans. Bij zwaar getraumatiseerde mensen kan het nodig zijn om vaker bij het paard te staan.

Kosten
Aangezien wij een officieel erkend reïntegratiebureau zijn, kunnen de kosten van een traject veelal gedeclareerd worden bij de werkgever, het UWV of de Gemeente. Een werkgever is in eerste instantie verantwoordelijk voor het welbevinden en goed functioneren van de werknemer. Hiertoe hebben werkgevers in Nederland de verplichting om zich ten volle in te zetten om te voorkomen dat een werknemer ziek wordt en ziek blijft (en dus bij het UWV terecht komt). Het UWV checkt na een ziekteperiode van 1 en/of 2 jaar of de werkgever aan de strenge verplichtingen heeft voldaan. Hier worden regelmatig hoge sancties in uitgedeeld door het UWV. Over het algemeen hebben bedrijven een budget ter beschikking van € 2.000 tot € 5.000 ex btw per werknemer, één en ander afhankelijk van de grootte en omzet van het bedrijf. Ook is er vaak opleidingsbudget beschikbaar om de werknemer in de gelegenheid te stellen om zich om te scholen tot een andere functie/beroep binnen of buiten het bedrijf. Ook preventief is een traject paardencoaching zeer waardevol om uitval en ziekteverzuim (burnout, depressie) te voorkomen.

N.B.: Voor mensen van Politie en Defensie (en andere geüniformeerden) zijn er mogelijkheden via De Basis/BNMO in Doorn, waarvoor wij huisleverancier zijn met de paardencoaching. Individueel kunnen bij de werkgever trajecten aangevraagd worden via de (case)manager of zorgregisseur.

Voor meer informatie, neem graag contact op via info@caprillicoaching.nl.

[av_hr class=’invisible’ icon_select=’yes’ icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ position=’center’ shadow=’no-shadow’ height=’50’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ custom_border_color=” custom_icon_color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-205eja’ admin_preview_bg=”]