Opleiding Systemisch Coachen

_MG_4873

Iedereen heeft een uniek systeem. En met systeem bedoelen we je familie-achtergrond met daarin alle mensen en alle situaties die een rol gespeeld hebben en misschien nog spelen. Die impact is enorm, of je je daar nu bewust van bent of niet.

Overlevingsmechanisme
Stel je maar eens voor dat je vader of moeder in je jeugd op een prominente manier aanwezig, of juist afwezig, was. Dat vormt je als kind en daar ontwikkel je geheel automatisch en onbewust een overlevingsmechanisme op. Dat gebeurt zowel in een onveilige als in een veilige omgeving. Als je thuis weleens bang was of misschien zelfs gevaar liep op momenten, dan kunnen we ons allemaal iets voorstellen bij de impact die je hebt meegekregen. Maar als je juist heel beschermd bent opgegroeid, dan zou het kunnen zijn dat je een drang naar vrijheid ervaarde. En ook dan ontwikkel je een overlevingsmechanisme.

Oude patronen
Daar is op zich niets mis mee, met dat overlevingsmechanisme. Sterker nog, het is juist heel handig. Want dat heeft je geholpen om groot te worden. Maar nu je groot bent, is de situatie anders. Nu ben je in staat om voor jezelf op te komen en om verantwoordelijkheid te nemen voor je leven. Tenminste, als het goed is. Als je nog spanning bij je draagt van overwerkte ervaringen en emoties, dan zit dat nog in je lichaam opgeslagen. En dat triggert steeds oude patronen waardoor je waarschijnlijk steeds weer terugvalt in oude gewoonten.

Opleiding Systemisch Coachen
Deze opleiding geeft je inzicht in en kennis en kunde van familiesystemen. Dit is belangrijk voor iedere coach om je cliënt te kunnen zien als een onderdeel van zijn of haar familie en achtergrond. Een persoon is nooit ‘op zich staand’, hij of zij wordt altijd gevormd door datgene wat is meegegeven vanuit het gezin van herkomst. En zo lang dat onbewust is, is er nog een hele ontwikkeling aan bewustzijn te winnen. Daar kun jij als coach heel goed bij helpen.

Tijdens de opleiding ben je zelf actief bezig met je persoonlijke ontwikkeling. Immers, je gaat aan de slag om je eigen familiesysteem beter te leren kennen. En als daarin belemmeringen naar voren komen, ga je die aan en leer je om spanning te doorleven en los te laten. Door meer begrip te krijgen van hoe familiesystemen werken, kun je dit ook beter inzetten in je werkzaamheden als coach of begeleider van andere mensen.

In de opleiding:
komen vier blokken aan bod die ieder twee aaneengesloten dagen in beslag nemen.

In blok 1 leer je algemene kennis over systemen en de werking van de gewetens.
In blok 2 leer je diverse dynamieken die binnen systemen kunnen spelen en krijg je gereedschappen aangereikt om systemisch te kunnen werken.
In blok 3 leer je verschillende interventies te doen binnen het systemisch coachen.
In blok 4 leer je systemisch te coachen met behulp van diverse werkvormen.

Deze opleiding is in eerste instantie gericht op het kunnen inzetten van systemische coaching in de begeleiding van mensen. Voor het geven van hele opstellingen raden wij aan nog een vervolgmodule te doen die speciaal gericht is op het geven van opstellingen. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden.

Voor wie?
De opleiding is bedoeld voor mensen die al werken als coach of begeleider en die zich verder willen verdiepen in de systemische dynamieken die bij ieder mens spelen. Door hier meer inzicht in te krijgen én concrete interventies te kunnen inzetten, wordt het mogelijk om op een dieper niveau te kunnen werken. Tevens werk je aan je persoonlijke groei en ontwikkeling door je eigen familiesysteem beter te leren kennen en de kracht hieruit voor je te laten werken, in plaats van dat het (onbewust) tegen je werkt.
Voor Paardencoaches is deze opleiding een absolute must, want paarden reageren nu eenmaal vaak systemisch. Maar eigenlijk zou iedereen meer kennis en kunde moeten hebben van familiesystemen; dat zou zóveel meer begrip voor elkaar opleveren! Deze opleiding staat in principe open voor iedereen.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

Door wie?
De trainster van deze opleiding Systemisch Coachen is Mieke Kox.

Data en locatie
Deze opleiding omvat 4 blokken van 2 aaneengesloten dagen (in totaal 8 trainingsdagen) die duren van 9.30 tot 16.00 uur. De trainingsdagen worden gegeven op onze locatie in Barneveld. De actuele data van de opleiding kun je vinden onder de agenda van deze website.

Studiebelasting
We raden aan om tussen de opleidingsblokken door praktijkervaring op te doen met je medecursisten of met proefcliënten uit je netwerk, de syllabus (meerdere keren) te lezen en eventuele andere boeken te lezen over systemisch werk. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 4 uur per week.

Kosten
De kosten bedragen € 1.995,00 btw vrij. Hierbij inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.

Inschrijven
Inschrijven kan via onderstaande link of door een email te sturen aan info@caprillicoaching.nl.

Geplande opleidingen:

StartdatumKostenReserveren
06-09-2023 € 1.995,00,- (BTW-vrij, aanbetaling: € 199,50)