Aafke Beeloo

Basisopleiding paardencoaching en systemisch paardencoaching.

Hoi Lezer, mijn naam is Aafke Beeloo.

En ik heb tot nu toe 2 opleidingen bij Caprilli afgerond (kunnen er in de toekomst altijd nog meer worden😉), namelijk de basisopleiding paardencoaching en de opleiding systemisch paardencoaching. Ik heb beide met onwijs veel interesse, plezier en voldoening gevolgd en afgerond. Mijn ervaringen met Caprilli was erg positief, (ik stapte in tegenstelling tot vele mede cursisten) hierin zonder veel voorkennis van paarden of ervaring met paarden. Wel met een hart vol liefde voor dieren!
Vol overtuiging, dat dit HET was voor mij waar ik mijn ei in kwijt zou kunnen. Wat bij me zou passen.

En inderdaad die verwachting hebben zij volledig waar gemaakt!

Het begon eigenlijk al bij binnenkomst tijdens de opleidingsdagen. Er was ruimte voor iedereen persoonlijk, om

even te “landen” voor we aan de slag gingen. Er was ruimte om ieders verhaal vol oprechte en echte interesse in de ander (mensen die elkaar dus niet kende voor de opleiding) te horen. De sfeer voelde al bijna direct als een veilige warme woonkamer waar je met eens soort van ‘nieuwe familie’ je diepste gevoelens zonder schaamte of zonder moeite kon delen. Wetende dat er niet geoordeeld zou worden en dat ieders verhaal binnen de groep zou blijven. Dit smeedde direct ook een oersterke basis om nog een stapje verder te durven, kunnen en mogen gaan. Namelijk door met elkaar de sessies paarden coaching te ondergaan en te leren lezen van en met elkaar.

Een moment in de sessie van een van mijn mede cursisten, is me altijd bijgebleven. Het was in de opleiding van systemisch paarden coaching. Er werd een representant gevraagd die de vader van de coachee zou representeren. Ik werd door de coachee gekozen en gevraagd of ik dat wilde zijn.

Zogezegd zo gedaan. Ik stapte met open houding en zonder verwachting bij de coachee en het paard in de bak. Zodra ik de bak in stapte voelde de grond vele male zwaarder dan daarvoor. Ik begon me wat onrustig te voelen moest blijven bewegen, lopen, zoeken… Tot ik het juiste plekje had gevonden om te staan t.o.v. de coachee. En dat bleek in de sessie mijn dochter te zijn, ik was de representant van haar vader geworden op dat moment.

Het is moeilijk voor te stellen als je het niet zelf hebt ervaren maar zal proberen het te omschrijven. Er werd gevraagd of vader een stap dichter naar dochter kon zetten. Ik wilde wel maar kon het niet… Leek wel vastgezogen aan de grond waar ik stond. Ik zag mijn dochter en observeerde haar. Wilde wel naar haar toe maar iets in mij blokkeerde totaal.

Ondertussen ging de sessie van de coachee verder. Er werden vragen gesteld waar de coachee op antwoorde. Het was een hele duidelijke en sterk voelende ervaring. Het was of ik even kon ervaren hoe de vader probeerde naar zijn dochter een helpende hand te willen zijn. Maar dit absoluut niet voor elkaar kreeg. En deze werd later ook bevestigd en erkend door de coachee. Ze gaf aan dat ik precies zo over kwam als haar vader.

Het mooie aan deze sessie was dat het mes hier aan twee kanten sneed, bij de coachee en tevens mij als representant. En waarschijnlijk werd ik daardoor er onbewust ook voor gekozen. Bij mij persoonlijk is er een vergelijkbare situatie tussen mij en mijn vader geweest. Hij wilde er wel voor me zijn maar was niet bij machten dit ook daadwerkelijk te kunnen doen.

Een erg mooie ervaring en een heel erg sterk gevoel van de vader, die ik persoonlijk niet kende en nog nooit had gezien. De bevestiging van de coachee dat zij in mij haar vader herkende, maakte het hele plaatje af.

Ik begon aan deze opleiding(en) toen ik nog erg zoekende was qua werk wat ik nu kon doen, wat bij me paste en haalbaar zou zijn. Zonder auto zonder paard en met weinig ervaring met paarden. Inmiddels heb ik mijn rijbewijs gehaald een eigen auto. En heb ik drie eigen paarden gehad (inmiddels hebben zij een nieuwe eigenaar). En ben ik op dit moment zelf de trotse eigenaar van mijn lieve blinde paard Taina en haar lieve (shetlander) maatje Loesje! En zet ik de laatste stappen om te kunnen starten met mijn eigen bedrijf als paarden coach!!!!! Wie had dat gedacht!