Systemische Paardencoaching (Basis 2)

Nadat je de Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1) hebt gevolgd, is deze opleiding Systemische Paardencoaching (Basis 2)  het logische vervolg.

Prijs €995,- Inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.
Duur 4 dagen van 9.30 – 16.00 uur die in 2 blokken van 2 dagen gehouden worden, met een tussenpoze van 2 weken.
Vorm Groep van max 12 deelnemers.
Locatie Barneveld
Trainer Sylvia Bosveld
Studiebelasting We raden aan om tussen de blokken door praktijkervaring op te doen met je medecursisten of met proefcliënten uit je netwerk, de syllabus (meerdere keren) te lezen en eventuele andere boeken te lezen over (paarden)coaching en systemisch werk. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 4 uur per week.

Systemische Paardencoaching

Er wordt weleens gezegd dat paarden niet anders kunnen dan systemisch reageren. Daarmee wordt bedoeld dat paarden constant op de energie en invloeden uit hun omgeving (systeem) reageren. Als een persoon bij het paard komt te staan, zal het paard op hem of haar gaan reageren. Maar behalve op de persoon zelf, reageert het paard ook op de spanning of invloed die diegene (onbewust) met zich meedraagt vanuit de familie-achtergrond.

Spanning vanuit het systeem

Mensen zijn zich vaak niet bewust van de spanning die ze onbedoeld met zich meedragen vanuit hun systeem of familie-achtergrond. In ieder gezin gebeuren de nodige dingen die impact hebben op jou als kind. Denk bijvoorbeeld aan een ouder die letterlijk of figuurlijk niet aanwezig kon zijn, of het verlies van een broertje of zusje en de impact die dit had op het gezin. Of een bepaalde cultuur of land van herkomst waarvan de invloed nog dagelijks voelbaar is. Al deze situaties zijn automatisch van invloed op de ontwikkeling van een persoon, gepaardgaand met de spanning die daarbij hoort. En daar reageren de paarden weer feilloos op.

 

In deze opleiding:

– Leer je de basis van het systemisch werk en hoe paarden daar op reageren.
– Leer je herkennen wanneer een paard ‘systemisch gaat staan’ en welke interventies je daarop kunt doen.
– Leer je werken met zowel het paard als ook voorwerpen die een persoon of situatie uit het systeem kunnen representeren.
– Ervaar je aan den lijve wat systemisch werk in combinatie met paarden met je doet.
– Ontwikkel je je op persoonlijk vlak en verbeter je je intuïtie.
– Maak je je los van verborgen systemische dynamieken die met je meelopen. 
– Herken je systemische dynamieken die met andere mensen meelopen.

In het algeheel krijg je een bredere blik op de ontwikkeling van mensen en wat er meegespeeld kan hebben in het verleden, waardoor mensen vandaag de dag handelen zoals ze doen. Je leert het paard nog meer waarderen in wat hij of zij voor mensen kan betekenen.

Deze Basis 2 is een verdieping en verbreding is binnen het coachen met paarden. De opleiding geeft dus niet alle ins & outs van het systemisch werk in het algemeen. Hiertoe verwijzen we je graag naar onze Opleiding Systemisch Coachen.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al de Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1)* hebben gevolgd en die interesse hebben om enerzijds meer te leren over het systemische niveau waarop paarden kunnen reageren, en anderzijds om zich meer te verdiepen en te verbreden binnen de paardencoaching.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je Intelligentie Quotiënt (IQ), maar wel van je Emotionele Quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

*Heb je elders een basisopleiding paardencoaching gevolgd? Dan horen we graag bij welke aanbieder je dat gedaan hebt om te kijken of er voldoende aansluiting is. Dit is van belang voor jezelf en de groep om de stof van Basis 2 te kunnen volgen.

Eigen paard

Indien je een eigen paard, pony of ezel hebt en graag met hem/haar wilt oefenen, is het mogelijk om deze mee te nemen naar de praktijkdagen. Op onze locatie zijn ruime stallen, weilanden en paddocks aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de trailer.

     De ervaring van Piet Verhoeven

“Hierdoor ben ik overtuigd geraakt van de werking van paardentherapie: echt een AANRADER!”