Paardencoaching voor kinderen

De vraag naar paardencoaching voor kinderen en jongeren groeit. En dus ook de vraag naar goed opgeleide paardencoaches. Wij geven je alle handvaten om deze doelgroep te begeleiden. En weet je dat de werkvormen uit deze opleiding ook heel goed werken voor volwassenen en bij teams?

Prijs €1.245,- Inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.
Duur 5 dagen van 9.30 – 16.00 uur die gemiddeld eens per 2 weken gehouden worden.
Vorm Groep van max 10 deelnemers.
Locatie Barneveld
Trainer Marinde van den Hanenberg en Dagmar Bons
Studiebelasting We raden aan om tussen de opleidingsdagen door praktijkervaring op te doen met je medecursisten of met proefcliënten uit je netwerk, de syllabus (meerdere keren) te lezen en eventuele andere boeken te lezen over (paarden)coaching en begeleiding van kinderen en jongeren. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 4 uur per week.

Pony als therapeut

Waar zouden kinderen en jongeren liever naartoe gaan? Naar een therapeut in een wit kamertje of naar de pony’s in het groen? Precies! 
De vraag van ouders naar paardencoaching voor hun kind of jongere, wordt steeds groter. Kinderen willen niet praten, die willen lekker doen, bezig zijn. En de pony aaien, een spelletje doen, knuffelen, of stiekem iets vertellen, wetende dat de pony het niet doorvertelt. Kinderen krijgen er een vriendje bij.

 

Niet praten maar zijn

Ook jongeren lopen vaak met spanning. ‘Praten over’ is hartstikke moeilijk, want als je zelf al niet weet wat je voelt, hoe moet je het dan uitleggen? Bij een paard hoef je niet te praten. Je kunt gewoon samen zijn. En in dat samen zijn gebeurt er al veel; de jongere voelt zich verbonden met en geaccepteerd door het paard. Dat zorgt al voor de eerste ontspanning. In dit mooie proces speel jij als kinder paardencoach een belangrijke rol.

In deze opleiding: 

– Leer je hoe je een paard of pony als hulpmiddel kunt inzetten in de begeleiding van kinderen en jongeren.
– Leer je werkvormen om een paard op een specifiek thema te kunnen inzetten dat bij deze doelgroep kan spelen.
– Ervaar je de werkvormen zelf als cliënt en ben je afwisselend paardencoach, cliënt en observator. Door de afwisseling van rollen weet je in de praktijk waar je cliënten ook doorheen gaan en kun je hier beter op inspelen.
– Verdiep je je gevoel/intuïtie om zo zuiver mogelijk te observeren en het gedrag van zowel het paard als het kind te interpreteren.
– Werk je tegelijkertijd aan je persoonlijke ontwikkeling, zodat je je steeds steviger kunt profileren als paardencoach voor kinderen.

Na het volgen van de opleiding kun je op een praktische en verantwoorde manier kinderen en jongeren begeleiden met behulp van paarden.

Belangrijk om te weten is dat deze opleiding een specialisatie is binnen het coachen met paarden. De opleiding geeft niet alle ins & outs weer van het begeleiden van kinderen. Hiertoe verwijzen we je graag naar een opleiding die specifiek gericht is op kindercoaching of kindertherapie.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al kennis en kunde hebben opgedaan op het vlak van paardencoaching* en interesse hebben om dit specifiek te gaan inzetten voor kinderen en jongeren (en volwassenen). Het is prettig als je al ervaring hebt in de begeleiding van kinderen, maar dit is niet noodzakelijk om aan de opleiding te kunnen deelnemen. Een eventueel gemis op dit vlak kun je parallel aan en na afronding van de opleiding opdoen.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

*Heb je elders een basisopleiding paardencoaching gevolgd? Dan horen we graag bij welke aanbieder je dat gedaan hebt om te kijken of er voldoende aansluiting is. Dit is van belang voor jezelf en de groep om de stof van deze opleiding te kunnen volgen.

Eigen paard

Indien je een eigen paard, pony of ezel hebt en graag met hem/haar wilt oefenen, is het mogelijk om deze mee te nemen naar de praktijkdagen. Op onze locatie zijn ruime stallen, weilanden en paddocks aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de trailer.

     De ervaring van Piet Verhoeven

“Hierdoor ben ik overtuigd geraakt van de werking van paardentherapie: echt een AANRADER!”