Paardencoaching verlies en rouw

Iedereen herkent zich er wel in; van kleins af aan krijgen we allemaal met verlies en rouw te maken. Dit zijn onderdelen van het leven. Als paardencoach krijg je dus ook te maken met cliënten die nog een stuk rouwverwerking moeten doorlopen. Dan is het belangrijk dat je weet wat je op dat moment wel en niet moet doen. In deze opleiding leer je daar alles over.

Prijs €995,- Inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.
Duur 4 dagen van 9.30 – 16.00 uur die gemiddeld eens per 2 weken gehouden worden.
Vorm Groep van max 10 deelnemers.
Locatie Barneveld
Trainer Marieke Blankers-van Loon
Studiebelasting We raden aan om tussen de blokken door praktijkervaring op te doen met je medecursisten of met proefcliënten uit je netwerk, de syllabus (meerdere keren) te lezen en eventuele andere boeken te lezen over (paarden)coaching en verlies en rouw. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 4 uur per week.

Onderdrukte emoties

Mensen zijn een interessante diersoort; als wij iets meemaken dat te maken heeft met pijn, verdriet of boosheid, dan uiten we dat niet, maar drukken we de emoties weg. Dat heeft als gevolg dat we die spanning opslaan in ons lichaam en dus met ons gaan meedragen. Paarden begrijpen daar niets van en zullen reageren op deze spanning bij mensen.

Het paard helpt

Als paardencoach weet je dat het paard automatisch gaat reageren op dit soort onderdrukte emoties. Ze zullen altijd willen helpen om de tweebenige kuddegenoot zo snel mogelijk ontspannen te krijgen om samen te kunnen vluchten. Paarden zijn daar zo snel in, dat het je cliënt meestal verrast. In deze opleiding krijg je theorie over wat verlies en rouw inhouden en wat er mee gepaard gaat. Zodoende weet je goed wat je wel en niet moet doen tijdens een sessie paardencoaching waarin rouwprocessen bij je client bovenkomen.

In deze opleiding:

– Leer je wat onder verlies en rouw verstaan wordt en welke verschillende vormen er zijn, zodat je hier een beter begrip van krijgt.
– Leer je welke rouwprocessen en rouwtaken er zijn en hoe je kunt herkennen waar in het proces een cliënt zich bevindt.
– Leer je hoe het hoofd-, hart- en buikbrein een rol spelen bij verlies en rouw.
– Leer je welke positieve impact rituelen en symbolen kunnen hebben in het verwerkingsproces bij cliënten.
– Leer je welke houding je als begeleider het beste kunt aannemen als de cliënt in een fase van rouwverwerking komt.
– Leer je praktische en effectieve werkvormen met de paarden om cliënten veilig en verantwoord te begeleiden als zich verlies- en rouwverschijnselen voordoen.
– Leer je, onder andere door middel van het vergroten van jouw eigen lichaamsbewustzijn, hoe je veiligheid en vertrouwen kunt creëren in het proces en in de begeleiding met de paarden. Zo kun je dit ook weer toepassen in de begeleiding van jouw cliënten of mensen met spanning in jouw omgeving.

Tijdens de opleiding worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld. Na de praktijkdagen heb je de uitgangspunten geleerd van hoe je mensen kunt begeleiden die verschijnselen laten zien van verlies en rouw tijdens een sessie paardencoaching. Bij afronding van de opleiding krijg je een certificaat van deelname uitgereikt.

Deze opleiding heeft niet als doel om jou te leren hoe je verlies en rouw bij mensen kunt behandelen. Dit is geen opleiding tot therapeut of behandelaar. De opleiding is bedoeld om je handvaten mee te geven voor de begeleiding van mensen met spanning tijdens een sessie paardencoaching en waarbij zich verlies en rouw verschijnselen kunnen voordoen.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al de Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1)* hebben gevolgd en die interesse hebben om meer te leren over wat je wel en niet kunt doen tijdens een sessie paardencoaching als blijkt dat je cliënt verschijnselen van verlies en rouw laat zien.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren. 

*Heb je elders een basisopleiding paardencoaching gevolgd? Dan horen we graag bij welke aanbieder je dat gedaan hebt om te kijken of er voldoende aansluiting is. Dit is van belang voor jezelf en de groep om de stof van deze opleiding te kunnen volgen.

Eigen paard

Indien je een eigen paard, pony of ezel hebt en graag met hem/haar wilt oefenen, is het mogelijk om deze mee te nemen naar de praktijkdagen. Op onze locatie zijn ruime stallen, weilanden en paddocks aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de trailer.

De ervaring van Yvonne S

 Ik ben weer gaan leven in plaats van dat ik door PTSS geleefd word. En het allerbelangrijkste; Ik heb weer hoop!