Paardencoaching en Weerstand

Weerstand, wat is dat eigenlijk? En wanneer treedt het op?Bijzonder genoeg komt weerstand bijna dagelijks voor in ieders leven. Als je je bewust wordt van de effecten daarvan, gaat er een wereld voor je open. Dat is handig voor jezelf, maar nog veel meer als je coach bent en mensen begeleidt in veranderprocessen.

Prijs €995,- Inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.
Duur 4 dagen van 9.30 – 16.00 uur die gemiddeld eens per twee weken gehouden worden.  
Vorm Groep van max 10 deelnemers.
Locatie Barneveld
Trainer Caroline Duine
Studiebelasting We raden aan om tussen de blokken door praktijkervaring op te doen met je medecursisten of met proefcliënten uit je netwerk, de syllabus (meerdere keren) te lezen en eventuele andere boeken te lezen over (paarden)coaching en weerstand. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 4 uur per week.

Weerstand in coaching

In coaching krijg je te maken met weerstand bij je cliënten, zeker als het tijdens paardencoaching is. Het paard reageert immers op spanning bij mensen en dat wil je cliënt niet zo graag voelen. Het werd tenslotte niet voor niets weggedrukt. Maar weerstand kan ook in jou als coach optreden. Wat kun je dan het beste doen, en wat vooral ook niet?  

 

Verandering

Het lijkt er op dat weerstand vooral ontstaat bij verandering. Bij paardencoaching treedt automatisch verandering op; het paard helpt de cliënt om uit het hoofd te komen en meer in verbinding met het lichaam. Daar zit de spanning opgeslagen die losgelaten mag worden. Dat voelt natuurlijk niet fijn en weerstand treedt op als een beschermingsmechanisme om niet te hoeven voelen. Maar daar is niemand bij gebaat.

In deze opleiding:

– Leer je wat weerstand is, welke kenmerken er bij horen en wanneer het zoal optreedt.
– Leer je hoe weerstand zich uit bij een persoon van binnen, in relatie tot een ander persoon en binnen teams.
– Leer je coachingstechnieken die je helpen om je cliënten beter te begeleiden in persoonlijke processen. 
– Leer je praktische werkvormen met het paard om cliënten te begeleiden bij weerstand en in persoonlijke processen.
– Leer je herkennen wat er bij jou als begeleider kan omgaan in relatie tot weerstand bij je cliënten.  
– Werk je met zowel aangeleverde als zelf meegebrachte casussen in relatie tot weerstand.  
– Werk je verder aan het vergroten van jouw eigen lichaamsbewustzijn.
– Ontwikkel je je verder tot professioneel paardencoach.

Tijdens de opleiding worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld. Na de praktijkdagen heb je geleerd hoe je weerstand kunt herkennen bij de ander en bij jezelf en hoe je cliënten kunt begeleiden in persoonlijke processen tijdens een sessie paardencoaching. 

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor paardencoaches die al in enige mate ervaring hebben opgebouwd in het werken met cliënten en die meer praktische kennis en kunde willen hebben om cliënten te begeleiden in persoonlijke veranderprocessen. 
De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

* Heb je elders een basisopleiding paardencoaching gevolgd? Dan horen we graag bij welke aanbieder je dat gedaan hebt om te kijken of er voldoende aansluiting is. Dit is van belang voor jezelf en de groep om de stof van deze opleiding te kunnen volgen.deze module te kunnen volgen.

Eigen paard

Indien je een eigen paard, pony of ezel hebt en graag met hem/haar wilt oefenen, is het mogelijk om deze mee te nemen naar de praktijkdagen. Op onze locatie zijn ruime stallen, weilanden en paddocks aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de trailer.

De ervaring van Dirk van Garderen

“Integer, trouw aan het paard, eerlijk en professioneel”