Paardencoaching en dementie

Mensen worden ouder en leven langer, maar een opkomend fenomeen is dementie. Het inzetten van paarden in de begeleiding van mensen met dementie is nog relatief nieuw. Uit ervaringen blijkt dat het werken met paarden en pony’s een groot positief effect heeft op deze doelgroep. Vandaar dat wij deze opleiding hebben ontwikkeld.

Prijs € 495,- Inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.
Duur 2 dagen van 9.30 – 16.00 uur met 2 weken ertussen.
Vorm Groep van max 10 deelnemers.
Locatie Barneveld
Trainer Sieka Bos
Studiebelasting We raden aan om tussen de trainingsdagen door praktijkervaring op te doen met je medecursisten of met proefcliënten uit je netwerk, de syllabus (meerdere keren) te lezen en eventuele andere boeken te lezen over (paarden)coaching en dementie. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 2 uur per week.

Dementie

Dementie komt door de ontwikkelingen in de maatschappij steeds meer onder de aandacht. En dus ook de begeleidingsmethode met paardencoaching. Doordat paarden heel gevoelig reageren op spanning bij mensen, kunnen ze feilloos ingezet worden voor mensen met dementie en hun naasten. Want dat bij deze doelgroep spanning komt kijken, is wel duidelijk.

Begeleiding bij de doelgroep

Dat de persoon in kwestie niet direct antwoord kan geven op wat er in hem of haar omgaat, is oké; via het paard is af te lezen waar de spanning mogelijk mee te maken heeft en zo kun je je de begeleiding aanpassen. Behalve voor mensen met dementie zijn de paarden ook een steunende factor voor de mantelzorgers en familieleden. Want die komen ook automatisch in een veranderingsproces terecht.

In deze opleiding:

  • Leer je wat onder dementie verstaan wordt, welke verschillende vormen er zijn met bijbehorende kenmerken. Zo krijg je een beter beeld van dementie en de diverse verschijningsvormen.
  • Leer je welke fasen van dementie er zijn en hoe je je begeleiding in de praktijk hierop kunt aanpassen.
  • Leer je hoe je paarden op een veilige en verantwoorde manier voor mensen met dementie kunt inzetten, zodat je je als professional in de praktijk kunt profileren.
  • Leer je hoe je familieleden van dementerende mensen kunt betrekken in het proces en in de begeleiding met de paarden. Zo neem je ook de omgeving van de cliënt mee in het proces.
  • Leer je hoe je mantelzorgers kunt betrekken in het proces en tevens hoe je deze mensen met behulp van het paard kunt ontlasten. Hiermee wordt het in de praktijk beter voor zowel de cliënt met dementie, als ook de omgeving van die persoon.

    In de opleiding worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld. Bij het afronden van deze module heb je de uitgangspunten geleerd van paardencoaching voor mensen met dementie en ben je in staat om op een praktische en verantwoorde manier deze doelgroep te begeleiden met behulp van paarden.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die  geïnteresseerd is om paardencoaching in te zetten in de begeleiding van mensen met dementie. Dit kunnen paardencoaches zijn, maar ook niet-paardencoaches zoals verzorgenden en specialisten. Het is prettig als je al ervaring en/of feeling hebt met paarden, maar dit is niet noodzakelijk om aan de opleiding te kunnen deelnemen. Bij deze doelgroep is het goed om met tenminste twee begeleiders te zijn, namelijk één persoon voor de cliënten en één persoon voor de pony of het paard. Dit is een mooie gelegenheid voor zorgprofessionals en paardencoaches om samen te werken.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren..

 

     De ervaring van Piet Verhoeven

“Hierdoor ben ik overtuigd geraakt van de werking van paardentherapie: echt een AANRADER!”