Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1)

De Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1) is waar je mee begint als je paardencoaching wilt leren. Dit is de eerste stap naar een hele nieuwe wereld die voor je zal opengaan. Alle vervolgmodulen met de paarden baseren voort op deze Basis 1.

Prijs €1.245,- Inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.
Duur 5 dagen van 9.30 – 16.00 uur die gemiddeld eens per 2 weken gehouden worden. We geven deze opleiding ook in een Intensive Week van 5 dagen achtereen.
Vorm Groep van max 12 deelnemers.
Locatie Barneveld
Trainer Stephanie Verbeek en Sylvia Bosveld
Studiebelasting We raden aan om tussen de opleidingsdagen door praktijkervaring op te doen met je medecursisten of met proefcliënten uit je netwerk, de syllabus (meerdere keren) te lezen en eventuele andere boeken te lezen over (paarden)coaching. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 4 uur per week.

Basisopleiding

Wat zegt het paard?

In deze opleiding leer je wat het paard eigenlijk altijd al probeert te zeggen tegen je, maar wat je voorheen waarschijnlijk niet goed verstaan hebt. Je krijgt nu vaardigheden aangereikt waarmee je paarden op een professionele en veilige manier kunt inzetten voor diverse doelgroepen mensen. Hierbij gaat het om praktische technieken die je gebruikt om de reacties van paarden te vertalen naar de cliënt, zodat die zich bewust wordt van de eigen spanning en zich verder kan ontwikkelen.

Ervaringsgericht

In deze Basis 1 werken we ervaringsgericht en leer je hoe je een paard kunt inzetten voor cliënten, maar ga je ook door een persoonlijk ontwikkelproces heen. Je bent afwisselend paardencoach, cliënt en observator. Door zelf te ervaren wat paardencoaching met je doet, kun je dat het beste vertalen aan je toekomstige cliënten.

 

In deze opleiding:

– Leer je hoe je een paard als hulpmiddel kunt inzetten in de begeleiding van mensen.
– Leer je welke technieken daarbij van pas komen in de praktijk.
– Leer je om vanuit je gevoel/intuïtie zo zuiver mogelijk te observeren en het gedrag van het paard te interpreteren, zodat je dit op je cliënten kunt toepassen.
– Leer je hoe je de begeleiding kunt aanpassen op kinderen, jongeren, volwassenen en groepen, zodat je in de praktijk met diverse doelgroepen kunt werken.
– Leer je hoe je de begeleiding kunt aanpassen op mensen met een psychische of lichamelijke beperking en hoe dit in de praktijk uitpakt.
– Leer je hoe je zelf communiceert met anderen en hoe je dit kunt verfijnen, zodat je een goede verbinding creëert met je cliënt en het paard.
– Werk je tegelijkertijd aan je persoonlijke ontwikkeling, zodat je straks nog beter mensen kunt begeleiden.

Na de 5 praktijkdagen heb je de basisbeginselen geleerd van paardencoaching en ben je in staat om op een praktische en verantwoorde manier mensen te begeleiden met behulp van paarden. Bij afronding van de opleiding krijg je een certificaat van deelname uitgereikt. Om de kunst verder onder de knie te krijgen, is het raadzaam om in de praktijk veel ervaring op te doen.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor geïnteresseerden die paarden willen leren inzetten in de begeleiding van mensen. Het is prettig als je al ervaring hebt met paarden en begeleiding van cliënten, maar dit is niet noodzakelijk om aan de opleiding te kunnen deelnemen. Een eventueel gemis op deze vlakken kan parallel aan en na afronding van de opleiding opgedaan worden.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

 

Eigen paard

Indien je een eigen paard, pony of ezel hebt en graag met hem/haar wilt oefenen, is het mogelijk om deze mee te nemen naar de praktijkdagen. Op onze locatie zijn ruime stallen, weilanden en paddocks aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de trailer.

De ervaring van Dirk van Garderen

“Integer, trouw aan het paard, eerlijk en professioneel”