Algemene Coachings-vaardigheden

De basis van iedere coach zijn de algemene coachingvaardigheden. Immers, behalve de sessies paardencoaching, komt er nog veel meer kijken bij het interessante en dynamische coachvak.

Deze opleiding is ook te volgen voor mensen die geen paardencoach zijn, maar wel hun coach kwaliteiten willen verbeteren, zoals bijvoorbeeld mensen uit het bedrijfsleven. 

Prijs €1.995,- Inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, opleidingsmap en certificaat van deelname.
Duur 8 dagen van 9.30 – 16.00 uur die gemiddeld eens per 2 weken gehouden worden.
Vorm Groep van max 12 deelnemers.
Locatie Stroe
Trainer Lars Ratering
Studiebelasting Tussen de trainingsdagen door vragen we je om intervisie bijeenkomsten te volgen en reflectieverslagen te schrijven. Tevens dien je de opleidingsmap nauwkeurig door te nemen. Aan het einde van de opleiding maak je een eindverslag. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 6 uur per week.

De opleiding

In onze opleiding Algemene Coachingvaardigheden ontwikkel je je tot een professionele coach die in staat is om anderen op een efficiënte wijze te begeleiden. Tijdens de opleiding krijg je meer zicht op jouw eigen kracht en kwaliteiten als coach en leer je hoe je deze op een natuurlijke wijze kunt inzetten. De opleiding behandelt de belangrijkste inzichten en theorieën over coaching, introduceert veelgebruikte methoden, technieken en instrumenten en biedt veel ruimte voor oefening en het inbrengen van eigen ervaring van de cursisten.

Jouw ontwikkeling

  Tijdens de opleiding werk je ook met eigen thema’s en doelstellingen aan je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt ruimte om situaties in te brengen en wordt gestimuleerd om actief met het geleerde aan de slag te gaan. Dit doen we onder andere door het coachen van anderen (coachees) en door intervisie met je medecursisten. De opleiding wordt afgesloten met het maken van jouw eigen reflectieverslag die door de trainer wordt beoordeeld.

  Modules

  De opleiding bestaat uit vier modules van twee dagen. In elke module wordt een belangrijk aspect van coaching behandeld.

  Module 1 – Jouw persoonlijke coach kwaliteiten

  In deze module sta jij als (aspirant) coach centraal. Wat is jouw kracht als coach? Hoe zit het met je gespreksvaardigheden? Hoe ontwikkel je een coachende houding? Welke overtuigings- en beïnvloedingsvaardigheden passen bij jou? Hoe pas je (zelf)reflectie het beste toe? Hoe spiegel je een ander en wat zie je in je eigen spiegel? En wat zijn jouw persoonlijke leer- en ontwikkeldoelen?

  Module 2 – Inzicht in de ander

  In deze module maak je kennis met jouw coachee(s). Welke verschillende persoonlijkheidstypen zijn er? Welke kwaliteiten en valkuilen horen daarbij? Wat zijn goede coachvragen en wat niet? Wat is het verschil tussen zelfredzaamheid en zelfacceptatie? Hoe zit het met projectie en hoe ga je ermee om? Welke normen, waarden en overtuigingen spelen bij coach en coachee een rol en hoe komen die terug bij innerlijke conflicten? Welke fasen en processen kun je onderscheiden bij persoonlijke ontwikkeling?

  Module 3 – Coach technieken en instrumenten

  In deze module leer je binnen de coaching de belangrijkste technieken toepassen en instrumenten inzetten. Hoe is de opbouw en structuur van een coachsessie? Hoe stel je een leertraject op? Hoe voer je het eerste gesprek en hoe het volgende? Wat is competentiegericht coachen? Hoe zien effectieve interventies eruit? Hoe kom je tot de vraag achter de vraag? Hoe beïnvloed je overtuigingen?

  Module 4 – Coachen als beroep

  In deze module richten we de aandacht onder meer op coachen binnen organisaties en loopbaanbegeleiding. Ook kijken we naar je persoonlijke effectiviteit en presentatie, onder andere met het oog op het opzetten of uitbreiden van je eigen praktijk. Waarin verschilt coaching van aanpalende disciplines en hoe trek je de grens? Hoe werkt acquisitie en hoe bouw je een netwerk op? Hoe zet je jezelf als coach in de markt? Wie vormen jouw belangrijkste doelgroep?

  Voor wie?

  Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zich verder willen bekwamen als coach en/of hun coachvaardigheden willen verbeteren. Dit kan zijn om je te professionaliseren als paardencoach, maar dit hoeft niet. Deze opleiding is zonder paarden en staat open voor iedereen. Het is prettig als je al ervaring hebt in de begeleiding van mensen, maar dit is niet noodzakelijk om aan de opleiding deel te nemen.

  De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

  Mogelijke vergoeding

  Veelal zijn werkgevers bereid om de kosten te betalen voor deze opleiding. Het zorgt er immers voor dat je je als werknemer verder ontwikkelt en je leidinggevende kwaliteiten verbetert.
  Heb je geen werkgever, maar ontvang je een uitkering? Dan zijn er waarschijnlijk mogelijkheden om deze opleiding vergoed te krijgen via het UWV of de gemeente. Neem hiervoor even contact op met ons. 

  De ervaring van Dirk van Garderen

  “Integer, trouw aan het paard, eerlijk en professioneel”