Basisopleiding Paardencoaching

Basisopleiding Paardencoaching

Steeds vaker wordt paardencoaching ingezet als hulpmiddel in de begeleiding van mensen. Het was al bekend dat autistische of gehandicapte mensen er veel baat bij hebben, maar nu blijkt dat het voor een veel grotere doelgroep geschikt is. Doordat paarden* zo eerlijk en direct reageren, kan eigenlijk iedereen daar baat bij hebben.

Vanuit de markt wordt deze vorm van interventie ook steeds breder bekend en meer geaccepteerd. Met name de enorme groei en ontwikkeling van zorgboerderijen geeft aan dat er steeds meer behoefte komt aan een ‘andere manier’ van omgaan met mensen, dieren en natuur. Paardencoaching is daar een prachtig antwoord op!

* Waar paard(en) geschreven staat, kan ook pony(’s) en zelfs ezel(s) gelezen worden.

Doelgroepen
Paardencoaching is uitermate geschikt voor diverse doelgroepen. Het is zowel voor kinderen als volwassenen (met of zonder beperking) een goed hulpmiddel om hen te helpen in hun bewustzijn, welbevinden en ontwikkeling. Daarnaast kan een paard als hulpmiddel ook heel goed worden ingezet voor mensen met bijvoorbeeld een burn-out, onzekerheid, angsten, psychische klachten, overgewicht, lusteloosheid, etc. Tevens is paardencoaching waardevol om ieder persoon te laten ervaren hoe je via het paard contact kunt maken met jezelf en vanuit jezelf weer met een ander. Je gevoel en intuïtie spelen daarin een cruciale rol.

De opleiding
Deze opleiding Paardencoaching is ontwikkeld door de toenemende vraag om paardencoaching te gaan inzetten voor diverse doelgroepen. Hierbij gaat het om praktische technieken die je kunt inzetten om paarden op een veilige en verantwoorde manier in te zetten als hulpmiddel in de begeleiding van mensen.

In de opleiding Paarndecoaching:
* Ga je leren hoe je een paard als hulpmiddel kunt inzetten in de begeleiding van mensen.
* Ga je leren welke technieken daarbij van pas komen.
* Ga je oefenen om vanuit je gevoel / intuïtie zo zuiver mogelijk te observeren en het gedrag van het paard te interpreteren.
* Ga je leren hoe je de begeleiding kunt aanpassen op kinderen, volwassenen en groepen.
* Ga je leren hoe je de begeleiding kunt aanpassen op mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking.
* Ga je leren hoe je zelf communiceert met anderen en hoe je dit kunt verfijnen.
* Werk je tegelijkertijd aan je persoonlijke ontwikkeling.

Na de 5 praktijkdagen heb je de basisbeginselen geleerd van paardencoaching en ben je in staat om op een praktische en verantwoorde manier mensen te begeleiden met behulp van paarden. Bij afronding van de opleiding krijg je een certificaat van deelname uitgereikt. Om de ‘kunst’ verder onder de knie te krijgen, is het raadzaam om in de praktijk veel ervaring op te doen.

Systemische paardencoaching
In de opleiding Paardencoaching werken wij vanuit het systemische perspectief. Dat wil zeggen dat we ieder persoon zien als onderdeel van zijn of haar afkomst (familie) en belangrijke gebeurtenissen die daarin hebben plaatsgevonden.
Dit is noodzakelijk omdat paarden ook systemisch reageren. Aangezien ‘systemisch werk’ (opstellingen) een onderwerp op zich is, worden in de opleiding alleen de systemische aspecten benoemd wanneer deze zich voordoen. Daarnaast bieden wij vervolgblokken aan waarin meer specifiek op ‘Systemische Paardencoaching’ wordt ingegaan.

Eigen paard
Indien je een eigen paard hebt en graag met hem/haar wilt oefenen, is het mogelijk om deze mee te nemen naar de praktijkdagen. Op onze locatie zijn ruime stallen aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de trailer.

Voor wie?
De opleiding Paardencoaching is bedoeld voor geïnteresseerden die paarden willen leren inzetten in de begeleiding van mensen. Het is prettig als je al ervaring hebt met paarden en begeleiding van mensen, maar dit is niet noodzakelijk om aan de opleiding deel te kunnen nemen. Een eventueel gemis op deze vlakken kan parallel aan de opleiding opgedaan worden.
De opleiding Paardencoaching is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie (IQ), maar wel van de mate waarin je in staat bent om je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

Hoe vaak, waar en kosten?
De opleiding Paardencoaching omvat 5 praktijkdagen van 9.00 tot 16.00 uur die om de week gegeven worden op onze eigen locatie in Barneveld. De actuele data van de opleiding kun je vinden onder de agenda van website www.caprillicoaching.nl.
De kosten bedragen € 1.245,00 (btw-vrij). Hierbij inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.

Opgeven
Wil je meedoen aan de opleiding Paardencoaching, stuur dan een mail aan info@caprillicoaching.nl. Je krijgt een inschrijfformulier toegestuurd dat je kunt invullen en aan ons terugsturen. Je deelname is definitief na ontvangst van het ingevulde inschrijfformulier.

 Download hier de folder Basisopleiding Paardencoaching in PDF format.