Opleiding Paardencoaching voor Kinderen

Opleiding Paardencoaching voor Kinderen

De Opleiding Paardencoaching voor Kinderen is een vervolgopleiding en tegelijkertijd een specialisatie die aansluit op de Basisopleiding Paardencoaching en de Basisopleiding 2 – Systemische Paardencoaching.

Paardencoaching
Steeds vaker wordt paardencoaching ingezet als hulpmiddel in de begeleiding van kinderen*. Kinderen zijn van nature vaak al meer verbonden met dieren en vinden het fijn om met dieren om te gaan. Door doelgericht paarden** in te zetten voor kinderen die tegen belemmeringen aanlopen, kan op een prettige, leuke maar vooral ook effectieve manier een positief en duurzaam resultaat behaald worden.

*   Waar kind(eren) geschreven staat, kan ook jongere(n) gelezen worden.
** Waar paard(en) geschreven staat, kan ook pony(’s) en ezel(s) gelezen worden.

Kinderen
Om kinderen is veel te doen in onze maatschappij. Ze lijken tegenwoordig veel gevoeliger te zijn dan generaties voor ons. Daarbij komt nog dat van jongs af aan verwacht wordt dat kinderen goed presteren op school, is de afleiding uit de omgeving groot door de versnelde maatschappij, pikken kinderen veel spanning op van hun gestreste ouders en krijgen ze (ongezonde) toevoegingen binnen via eten en drinken. Kortom, de druk en spanning kan bij kinderen hoog oplopen waardoor ze ongewenst gedrag kunnen gaan vertonen of juist in zichzelf kunnen keren met alle gevolgen van dien.

Opleiding Paardencoaching voor Kinderen
Deze opleiding is ontwikkeld door de toenemende vraag om paardencoaching specifiek te gaan inzetten voor kinderen. Hierbij gaat het om praktische technieken die je leert om paarden op een veilige en verantwoorde manier in te zetten als hulpmiddel in de begeleiding van kinderen. In de opleiding:
* Leer je hoe je een paard als hulpmiddel kunt inzetten in de begeleiding van kinderen.
* Leer je praktische technieken en oefeningen die je kunt inzetten bij:
– Het kind en de omgeving.
– Het kind en emoties.
– Het kind en de ouders.
– Het kind dat pest en/of gepest wordt.
– Het kind met leer- en/of gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld autisme, hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid, adhd/add, angst, trauma, etc.
* Ervaar je de oefeningen zelf als cliënt en ben je afwisselend paardencoach, cliënt en observator. Op trainingsdag 4 en 5 werken we met kinderen als gastcliënten.
* Verdiep je je gevoel / intuïtie om zo zuiver mogelijk te observeren en het gedrag van zowel het paard als het kind te interpreteren.
* Werk je tegelijkertijd aan je persoonlijke ontwikkeling.

Belangrijk om te weten is dat deze opleiding een specialisatie is binnen het coachen met paarden. De opleiding geeft in die zin niet alle ins en outs van het begeleiden van kinderen. Hiertoe verwijzen we je graag naar een opleiding die specifiek gericht is op kindercoaching of kindertherapie. Mocht je hier interesse in hebben, vraag dan graag naar de aantrekkelijke mogelijkheden met onze samenwerkingspartners.

Voor wie?
De Opleiding Paardencoaching voor Kinderen is bedoeld voor mensen die al kennis en kunde hebben opgedaan op het vlak van paardencoaching en interesse hebben om dit specifiek te gaan inzetten voor kinderen. Het is prettig als je al ervaring hebt in de begeleiding van kinderen, maar dit is niet noodzakelijk om aan de opleiding deel te kunnen nemen. Een eventueel gemis op dit vlak kan parallel aan de opleiding opgedaan worden. De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie (IQ), maar wel van de mate waarin je in staat bent om je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

Hoe vaak, waar en kosten?
De opleiding omvat 5 praktijkdagen van 9.30 tot 16.00 uur die om de week gegeven worden op onze locatie in Barneveld. De actuele data van de opleiding kun je vinden onder de agenda van website www.caprillicoaching.nl. De kosten bedragen € 1.245,00 (btw-vrij). Hierbij inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname. De opleiding gaat door bij minimaal 6 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is 11.

Eigen paard
Indien je een eigen paard hebt en graag met hem/haar wilt oefenen, is het mogelijk om deze mee te nemen naar de praktijkdagen. Op onze locatie zijn ruime stallen aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de trailer.

Opgeven
Wil je meedoen aan de opleiding, stuur dan een email aan info@caprillicoaching.nl. Je krijgt een inschrijfformulier toegestuurd dat je kunt invullen en aan ons terugsturen. Je deelname is definitief nadat wij het ingevulde inschrijfformulier hebben ontvangen.

Download hier de folder Opleiding Paardencoaching voor kinderen in PDF format.