Opleiding algemene coaching

Opleiding Algemene Coaching

Coaches
De vraag naar coaches is de laatste jaren sterk gegroeid. Het aantal zelfstandig gevestigde coaches neemt toe en ook binnen bedrijven en organisaties is er een grote vraag naar medewerkers met specifieke coachingsvaardigheden. Mensen in leidinggevende posities bekwamen zich in toenemende mate in coachend leidinggeven, als een manier om mensen en teams verder te (helpen) ontwikkelen.

De Opleiding
In onze Opleiding Algemene Coaching ontwikkel je je tot een professionele coach die in staat is om anderen op een efficiënte wijze te begeleiden. Tijdens de opleiding krijg je meer zicht op jouw eigen kracht en kwaliteiten als coach en leer je hoe je deze op een natuurlijke wijze kunt inzetten. De opleiding behandelt de belangrijkste inzichten en theorieën over coaching, introduceert veelgebruikte methoden, technieken en instrumenten en biedt veel ruimte voor oefening en het inbrengen van eigen ervaring van de cursisten.

Tijdens de opleiding werk je ook met eigen thema’s en doestellingen. Voor aanvang van de opleiding krijg je een uitgebreide intake die hierop inspeelt en waar de trainer je verder in begeleidt. Je krijgt ruimte om je eigen situaties in te brengen en wordt gestimuleerd om actief met het geleerde aan de slag te gaan. Dit doen we onder andere door het coachen van anderen (coachees) en door intervisie met je mede-cursisten.

Tijdens de opleiding werk je ook met eigen thema’s en doestellingen. Je krijgt ruimte om je eigen situaties in te brengen en wordt gestimuleerd om actief met het geleerde aan de slag te gaan. Dit doen we onder andere door het coachen van anderen (coachees) en door intervisie met je mede-cursisten. De opleiding wordt afgesloten met het maken van jouw eigen reflectieverslag die door de trainer wordt beoordeeld.

Modules
De opleiding bestaat uit vier modules die ieder twee dagen omvatten. In elke module wordt een belangrijk aspect van coaching behandeld. Aan het eind van de opleiding word je op al deze aspecten getoetst met een afsluitende opdracht.

Module 1 – Jouw persoonlijke coachingskwaliteiten
In deze module sta jij als (aspirant) coach centraal. Wat is jouw kracht als coach? Hoe zit het met je gespreksvaardigheden? Hoe ontwikkel je een coachende houding? Welke overtuigings- en beïnvloedingsvaardigheden passen bij jou? Hoe pas je (zelf)reflectie het beste toe? Hoe spiegel je een ander en wat zie je in je eigen spiegel? En wat zijn jouw persoonlijke leer- en ontwikkeldoelen? Na dit blok weet je wat jouw persoonlijke coachingskwaliteiten zijn en ben je in staat om die toe te passen in de begeleiding van cliënten.

Modules 2 – Inzicht in de ander
In deze module maak je kennis met jouw coachee(s). Welke verschillende persoonlijkheidstypen zijn er? Welke kwaliteiten en valkuilen horen daarbij? Wat zijn goede coachvragen en wat niet? Wat is het verschil tussen zelfredzaamheid en zelfacceptatie? Hoe zit het met projectie en hoe ga je ermee om? Welke normen, waarden en overtuigingen spelen bij coach en coachee een rol en hoe komen die terug bij innerlijke conflicten? Welke fasen en processen kun je onderscheiden bij persoonlijke ontwikkeling? Na dit blok ben je in staat om heldere inzichten te hebben in een ander en om dit professioneel in een coachende rol te gebruiken.

Modules 3 – Coachingstechnieken en -instrumenten
In deze module leer je binnen de coaching de belangrijkste technieken toe te passen en instrumenten in te zetten. Hoe is de opbouw en structuur van een coachingsessie? Hoe stel je een leertraject op? Hoe voer je het eerste gesprek en hoe de volgende? Wat is competentiegericht coachen? Hoe zien effectieve interventies eruit? Hoe kom je tot de vraag achter de vraag? Hoe beïnvloed je overtuigingen? Na dit blok heb je tools in handen om jouw rol als professioneel coach te verstevigen.

Module 4 – Coachen als beroep
In deze module richten we de aandacht onder meer op coachen binnen organisaties en loopbaanbegeleiding. Ook kijken we naar je persoonlijke effectiviteit en presentatie, onder andere met het oog op het opzetten of uitbreiden van je eigen praktijk. Waarin verschilt coaching van aanpalende disciplines en hoe trek je de grens? Hoe werkt acquisitie en hoe bouw je een netwerk op? Hoe zet je jezelf als coach in de markt? Wie vormen jouw belangrijkste doelgroep? Na dit blok heb je geleerd hoe je de geleerde stof kunt inzetten om jouw eigen coachpraktijk tot een succes te maken.

Doel
Na het volgen van de opleiding ben je in staat om op een goede en professionele manier te werken als beroepscoach. Dit kan door middel van je eigen coachingspraktijk en/of door te werken voor een bedrijf of organisatie.

Voor wie?
Deze coachings opleiding is bedoeld voor mensen die zich verder willen bekwamen als coach en/of hun coachingsvaardigheden willen verbeteren. Het is prettig als je al ervaring hebt in de begeleiding van mensen, maar dit is niet noodzakelijk om aan de opleiding deel te nemen. De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet zozeer uit van je intelligentie (IQ), maar vooral van de mate waarin je in staat bent om je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren op jezelf.

Door wie?
Deze opleiding wordt gegeven door Lars Ratering. Lars heeft jarenlange ervaring in coaching en training van mensen en zet zich met veel liefde en passie in om deze opleiding vorm te geven.

Hoe vaak, waar en kosten?
De opleiding omvat 8 praktijkdagen van 09.30 tot 16.00 uur die om de week gegeven worden op onze locatie in Stroe. De actuele data van de opleiding kun je vinden onder de agenda van onze website www.caprillicoaching.nl. Na de laatste opleidingsdag heb je de mogelijkheid om je reflectieverslag in te leveren. Na enkele weken is er een terugkom middag waar de certificaten worden uitgereikt en we met elkaar afsluiten met een hapje en een drankje.
Tussen de trainingsdagen door vragen we je om intervisiebijeenkomsten te volgen en reflectieverslagen te schrijven. Tevens dien je de opleidingsmap nauwkeurig door te nemen. Aan het einde van de opleiding maak je een eindverslag. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 6 uur per week.
De kosten bedragen € 1.995,00 (btw-vrij). Hierbij inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, opleidingsmap, en certificaat van deelname.

Opgeven
Wil je meedoen aan de opleiding, stuur dan een mail aan info@caprillicoaching.nl. Je krijgt een inschrijfformulier toegestuurd dat je kunt invullen en aan ons terugsturen. Je deelname is definitief wanneer het ingevulde inschrijfformulier door ons is ontvangen.

Download hier de folder Opleiding Algemene Coaching in PDF format.