Paardencoaching is een prachtig hulpmiddel voor de ontwikkeling van individuen. Maar het kan ook heel goed worden ingezet voor de ontwikkeling van teams. Hoe werkt het dan met meerdere mensen tegelijk in de bak?

Wat is een team?

Allereerst de vraag: ‘Wat verstaan we onder een team?’ Dat kan een groep mensen zijn dat samen werkt in een bedrijf of organisatie. Het kan ook een groep(je) mensen zijn dat om een andere reden regelmatig samenkomt, zoals een vriendengroep, een sportvereniging, familieleden, etc. Kenmerkend voor een team is een groep mensen dat tijd met elkaar doorbrengt en meestal een bepaald doel voor ogen heeft.

Wat speelt er in een team?

Als mensen samen behoren tot een team, komt automatisch een aantal aspecten naar voren dat de samenwerking beïnvloedt, namelijk:

  • communicatie
  • (natuurlijk) leiderschap
  • samenwerking
  • doelgerichtheid
  • systeem (familie-achtergrond) van iedere teamlid

Door een paard in te zetten, krijg je direct inzicht in wat er binnen het team niet stroomt, ofwel stagneert, met betrekking tot bovenstaande aspecten. Immers, paarden reageren altijd op de spanning die aanwezig is, oftewel datgene wat niet stroomt.

Paardencoaching voor teams

Bij paarden is het van levensbelang dat ze samenwerken met hun kuddegenoten, want doen ze dit niet, dan is de kans groot dat ze gepakt worden door een roofdier. Door één of meerdere eenvoudige opdrachten te geven aan het team, waarbij het paard los loopt in de bak, zal het paard onmiddellijk die persoon of plek in het team opzoeken waar de meeste spanning zit. Dit wordt niet bestempeld als ‘goed of fout’, maar geeft wel direct veel informatie en inzicht bij alle individuele teamleden over wat men eigenlijk al wist, maar waar niet over gesproken werd. Vaak wordt deze spanning op onbewust niveau wel gevoeld, maar op bewust niveau niet begrepen. Doordat het paard de spanning ‘aanwijst’ en hierin spiegelt, ontstaat direct ontspanning en daarmee vrijheid om het onderwerp bespreekbaar en oplosbaar te maken. Daarmee worden de meest voorkomende aspecten die kunnen spelen in een team automatisch verbeterd en/of versterkt.

In de opleiding leer je:

  • Praktische en duidelijke werkvormen inzetten om een team van mensen te begeleiden met behulp van een paard. Zodoende kun je in je coachpraktijk ook aan de slag met groepen mensen die willen werken aan een bepaald thema met behulp van de inzet van een paard.
  • Welke thema’s en dynamieken kunnen spelen in een team en hoe je daar met behulp van het paard vorm aan kunt geven. Dit helpt je om je dienstverlening in je coachpraktijk uit te breiden met team begeleiding.
  • Hoe je opvolging kunt geven aan je sessie paardencoaching door je verdere dienstverlening aan te bieden aan het team en hoe je nazorg kunt verlenen. Hiermee laat je zien dat je als professioneel coach te werk gaat.
  • Wat erbij komt kijken in de vormgeving van zo’n dag of dagdeel, zodat je dit zelf ook kunt organiseren in je eigen praktijk.

Na het volgen van deze opleiding kun je op een praktische en verantwoorde manier paarden inzetten in de begeleiding van teams en je dienstverlening als paardencoach verder professionaliseren. Bij afronding van de opleiding krijg je een certificaat van deelname uitgereikt. Om de ‘kunst’ verder onder de knie te krijgen, is het raadzaam om in de praktijk veel ervaring op te doen.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al de Basisopleiding Paardencoaching hebben gevolgd en interesse hebben om paardencoaching te gaan inzetten voor teams. De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je Intelligentie Quotiënt (IQ), maar wel van je Emotionele Quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je eigen thema’s onder ogen te zien, je kunt reflecteren op jezelf en je in staat bent om je persoonlijk te ontwikkelen.

Door wie?

Deze opleiding wordt gegeven door Sylvia Bosveld en Lars Ratering. Sylvia verzorgt de dag met de paardencoaching en Lars de dag met algemene coaching technieken speciaal gericht op de begeleiding van teams. Beide trainers hebben jarenlange ervaring in het trainen en begeleiden van groepen mensen.

Data, locatie en kosten?

De actuele data kun je vinden op de agenda van onze website. Deze opleiding omvat twee dagen van 9.30 tot 16.00 uur en wordt gegeven op onze locatie in Barneveld.

Tussen de trainingsdagen door vragen we je om de syllabus door te nemen. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 2 uur per week. Waar mogelijk wordt aangeraden om ervaring in de praktijk op te bouwen met groepen, maar dit kan ook na de trainingsdagen opgedaan worden.

De kosten voor deze opleiding zijn € 495,00 btw-vrij. Bij de prijs inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.

Download hier de folder.

[gravityview id=’7711′]