Reïntegratie

Om te kunnen reïntegreren is het van belang dat je een paar zaken helder krijgt. Zomaar terugkeren naar je eigen functie, zonder dat er iets verandert in jouw lichaam qua spanning of in je hoofd qua denken, is bijna een garantie om opnieuw uit te vallen en weer thuis te zitten. En dat gun je niemand.

Er moet iets gebeuren
Als je thuis bent komen te zitten van het werk en even niet in staat bent om actief te zijn, dan moet er iets gebeuren. Je zult iets anders moeten doen dan wat je voorheen al gedaan hebt, want waarom zou je anders (weer) in deze situatie van niet-werken zijn beland? Misschien heb je al eens eerder te maken gehad met uitval, misschien ook niet. Dat wát er moet gebeuren, is dat je gaat ontspannen, zowel in je hoofd als in je lichaam. Gewoon op de bank liggen met een mooi boek of goede film? Nou nee, je zult aan de slag moeten met het loslaten van je spanning en je gedachtenpatronen veranderen.

Spanning loslaten
De spanning die je in je lichaam ‘verzameld’ hebt, is afkomstig van emoties en ervaringen die je nog niet verwerkt hebt. Dat kan met je werk te maken hebben, maar ook met je thuissituatie. Of met je verleden. Of een combinatie daarvan. Eigenlijk is het niet zo interessant wáár die spanning vandaan komt. Wel hoe je het kunt loslaten. Wij mensen denken vaak dat we ervaringen een plaatsje hebben gegeven, maar de werkelijkheid is dat we de emoties hebben weggedrukt. En die zitten dus nog opgeslagen in je lichaam. Ga je proberen te reïntegreren zonder hier aandacht aan te geven? Dan garanderen we dat je vroeg of laat (weer) uitvalt door bijvoorbeeld een burn-out. En dan hopen we voor je dat dat eerdaags gebeurt, want dan heb je opnieuw de mogelijkheid om de zaken anders te gaan aanpakken.

Hoe dan?
Reïntegratie begint met ontspanning. Met je hoofd zul je je bewust moeten worden van wat je lichaam nodig heeft om te kunnen ontspannen. En dan vervolgens ook actie ondernemen om dit te gaan doen. De paarden zijn meesters in het ‘verwerken’ van spanning, zowel van zichzelf als ook spanning die ze overnemen van anderen. Als paarden spanning hebben, gaan ze onmiddellijk wanneer het kan dit loslaten. Dat doen ze bijvoorbeeld door te gapen, poepen of rollen. Wij mensen doen het een beetje anders, maar de overeenkomst is dat ontspanning ook bij ons via het lichaam plaatsvindt, en dus niet via ons denken.

De paarden gaan je helpen om je spanning te weerspiegelen. Dit zorgt ervoor dat je je bewust wordt van wat er bij jou knelt. Door onze uitleg over hoe je hoofd en lichaam samenwerken en hoe je hoofd-, hart- en buikbrein met elkaar communiceren, ga je begrijpen hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op de spanning die je vasthoudt in je lichaam. Het grote voordeel daarvan is dat je je onmiddellijk meer ontspannen voelt. Heerlijk toch?! Maar ook dat je weer in contact komt met je gevoel en intuïtie. En dan is het tijd voor de volgende stap.

Next step
Wat zegt je intuïtie over je werk? Wil je eigenlijk wel terug naar de baan die je had? Zijn je hoofd-, hart- en buikbrein het daar over eens? Of wil je eigenlijk iets anders? Had je als kind al de wens om iets speciaals te gaan doen, maar mocht dat niet van je ouders? Waar we op gaan insteken is datgene wat je hart je ingeeft, daar waar je warm voor loopt en energie van krijgt. Dit zal jouw nieuwe richting worden wat werk betreft. En dat je daar keuzes in moet maken en stappen moet gaan zetten? Ja, dat is onvermijdelijk.

De paarden en wij gaan je helpen bij het helder krijgen van waar jouw hart naar uitgaat en zullen dit in je ontwikkeling ook steeds blijven toetsen met het paard in de bak. Zodoende wéét jij dat je op de goede weg bent en ben je ook in staat om de noodzakelijke stappen te zetten. Het kan zijn dat je met je werkgever in gesprek gaat over je functie. Of over andere mogelijkheden binnen het bedrijf. Het kan ook zijn dat je weet dat je niet meer thuishoort bij deze werkgever. Ook dan is het van belang om aan te kaarten wat er bij jou speelt, zodat er gezamenlijk een goede oplossing gevonden kan worden naar ieders tevredenheid.

Beschikbaar budget
Je werkgever heeft budget beschikbaar om jou als werknemer te helpen bij je reïntegratie. Werkgevers zijn namelijk verplicht om ervoor te zorgen dat hun personeel niet in de uitkering komt bij het UWV. In de regel geldt een ziekteperiode van twee jaar dat je werkgever jou doorbetaalt en in staat stelt om terug te keren op de werkvloer. Na die periode kom je bij het UWV terecht en die zal checken of je alle mogelijkheden hebt gehad van je werkgever om te herstellen en terug te keren naar de werkvloer. Of dat er naar een mogelijkheid is gezocht om jou naar een andere baan buiten het bedrijf te begeleiden. Dit wordt ook wel outplacement genoemd. Weet ook dat er vaak opleidingsbudget beschikbaar is om jou te helpen een carrièreswitch te maken. Je kunt je manager dus gerust vragen om het traject met de paardencoaching en een eventuele opleiding te vergoeden.
Soms wordt daarbij aangegeven dat werkgevers alleen met hun eigen gecontracteerde partijen werken. Maar het is met name van belang dat JIJ je goed voelt bij het traject dat je gaat doen en als dat een traject met de paardencoaching is, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Je werkgever kan jouw belang dan alleen maar volgen.

Offerte
Als je toestemming hebt van je werkgever om een traject te doen met de paarden, dan maken we een afspraak voor een kennismaking. Afhankelijk van de plaats waar jij woont, koppelen we je aan de dichtstbijzijnde Caprilli Coach bij jou in de buurt. Over het algemeen bieden wij voor mensen in deze situatie een traject aan van 7 sessies paardencoaching voor ‘balans’ en nog eens 7 sessies paardencoaching voor ‘reïntegratie’. De totale looptijd komt daarmee op ongeveer 8 maanden dat jij weer lekker in je vel zit, weet wat je wilt en daar ook acties in uitzet om weer actief te zijn in werk. Uiteraard kunnen we daar van afwijken als voor jou iets anders geldt. Wij maken met alle plezier een offerte op maat.