Paardencoaching in de ouderenzorg

Paardencoaching Centrum voor Paardencoaching en Caprilli Coaching & Training bundelen hun krachten in een baanbrekende nieuwe opleiding!

Wij zijn verheugd om aan te kondigen dat twee pioniers in paardencoachland, Centrum voor Paardencoaching en Caprilli Coaching & Training, gezamenlijk een innovatieve opleiding hebben ontwikkeld voor paardencoaches en zorgprofessionals. Deze unieke samenwerking biedt ongekende mogelijkheden voor jouw persoonlijke en professionele groei.

Prijs € 995,- Inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.
Duur 4 dagen van 9.30 – 16.00 uur met 2 weken ertussen.
Vorm Groep van max 10 deelnemers.
Locatie Barneveld
Trainer Sieka Bos, Ineke de Sterke
Studiebelasting We raden aan om tussen de trainingsdagen door praktijkervaring op te doen met je medecursisten of met proefcliënten uit je netwerk, de syllabus (meerdere keren) te lezen en eventuele andere boeken te lezen over (paarden)coaching en dementie. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 2 à 3 uur per week.

Ouderenzorg

Met een vergrijzende bevolking is de behoefte aan effectieve ouderenzorg groter dan ooit. Onderzoek toont aan dat paardencoaching de levenskwaliteit van ouderen aanzienlijk kan verbeteren en een antwoord biedt op de toenemende sociale isolatie.

Begeleiding bij de doelgroep

Dat de persoon in kwestie niet direct antwoord kan geven op wat er in hem of haar omgaat, is oké; via het paard is af te lezen waar de spanning mogelijk mee te maken heeft en zo kun je je de begeleiding aanpassen. Behalve voor mensen met een hersenziekte zoals bijvoorbeeld dementie, zijn de paarden ook een steunende factor voor de mantelzorgers en familieleden. Want die komen ook automatisch in een veranderingsproces terecht. 

 

Deze opleiding richt zich op vier belangrijke thema’s binnen de ouderenzorg:

  • Algemeen Welzijn
  • Dementie
  • CVA
  • Parkinson

Ben jij een paardencoach met een hart voor ouderen(zorg)? Of een zorgprofessional met affiniteit voor paarden en de natuur? Dan is deze opleiding perfect voor jou!

Wat biedt deze vierdaagse opleiding jou?

  • Verdieping in het welzijn en de behoeften van ouderen, evenals kennis over aandoeningen zoals dementie, CVA en Parkinson.
  • Praktijkgerichte werkvormen en een kant-en-klaar groepsprogramma voor directe toepassing.
  • Specifieke ACT-werkvormen (Acceptatie en Commitment Therapie) die geschikt zijn voor de ouderenzorg.
  • Onderwijs door ervaren en specialistische paardencoaches die al jaren werkzaam zijn in de ouderenzorg met paarden. 

 

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die  geïnteresseerd zijn om paardencoaching in te zetten in de begeleiding van mensen in de ouderenzorg. Dit kunnen paardencoaches zijn, maar ook niet-paardencoaches zoals verzorgenden en specialisten. Het is prettig als je al ervaring en/of feeling hebt met paarden, maar dit is niet noodzakelijk om aan de opleiding te kunnen deelnemen. Bij deze doelgroep is het goed om met tenminste twee begeleiders te zijn, namelijk één persoon voor de cliënten en één persoon voor de pony of het paard. Dit is een mooie gelegenheid voor zorgprofessionals en paardencoaches om samen te werken.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren. 

 

     De ervaring van Piet Verhoeven

“Hierdoor ben ik overtuigd geraakt van de werking van paardentherapie: echt een AANRADER!”