Paardencoaching en Trauma

Als professioneel paardencoach wil je een cliënt op een goede en veilige manier begeleiden. In een sessie paardencoaching is de kans groot dat er spanning wordt getriggerd en loskomt die met een onderliggend trauma te maken heeft. Dat is fantastisch, want het is ontspanning en dus herstel, maar het is wel belangrijk dat je als paardencoach weet wat je op dat moment wel en niet moet doen.

Prijs: € 995,- Inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.
Planning: 4 dagen van 9.30 – 16:00 uur die in 2 blokken van 2 dagen gehouden worden, met een tussenpoze van 2 weken.
Vorm: Groep van max 12 deelnemers.
Locatie: Barneveld
Studiebelasting: We raden aan om tussen de opleidingsdagen door praktijkervaring op te doen met je medecursisten of met proefcliënten uit je netwerk, de syllabus (meerdere keren) te lezen en eventuele andere boeken te lezen over (paarden)coaching. De studiebelasting komt hiermee op 4 uur per week.

Kleine en grote trauma’s

De laatste jaren is er veel aandacht voor trauma bij mensen. Dit is een goede zaak, omdat het helaas zeer ontwrichtend is voor iemands persoonlijke leven en zijn of haar omgeving. Eigenlijk heeft iedere volwassene al wel eens een trauma meegemaakt in het leven. Dat kan heel klein zijn, door een enkele nare ervaring. Maar dit kan ook heel groot zijn, door heftige ervaringen die vaak langere tijd aangehouden hebben. En het kan ook een opeenstapeling zijn van meerdere trauma’s die gezamenlijk enorme impact hebben.

Opgeslagen spanning

De gemeenschappelijke factor van trauma is dat er spanning wordt opgeslagen in het lichaam. Spanning die op het moment van de ervaring te groot is om te kunnen voelen en verwerken. Ons lichaam heeft daar een geniaal overlevingsmechanisme voor ontwikkeld, want die slaat het op om er later, als het veilig is, op terug te komen. Alleen dat moment komt er vaak niet bij mensen. Paarden helpen als geen ander om deze spanning aan te geven, deels over te nemen en los te laten.

In deze opleiding:

  • Leer je wat onder trauma verstaan wordt en welke verschillende vormen er zijn.
  • Leer je traumaverschijnselen herkennen en krijg je een beter begrip van het lichamelijk proces dat zich voltrekt bij het ontstaan van trauma. 
  • Leer je wat de impact van een trauma is en krijg je een beter begrip van de gevolgen daarvan op lichamelijk en sociaalemotioneel vlak. 
  • Leer je hoe je paarden op een veilige en verantwoorde manier voor mensen met spanning kunt inzetten.
  • Werk je aan het vergroten van jouw eigen lichaamsbewustzijn.
  • Leer je hoe je veiligheid en vertrouwen kunt creëren in het proces en in de begeleiding met de paarden. 

Tijdens de opleiding worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld. Na de praktijkdagen heb je de uitgangspunten geleerd van hoe je mensen kunt begeleiden die traumaverschijnselen laten zien tijdens een sessie paardencoaching. 

Deze opleiding heeft niet als doel om jou te leren hoe je trauma’s bij mensen kunt behandelen; dit is geen opleiding tot traumatherapeut of -behandelaar. De opleiding is bedoeld om je handvaten mee te geven voor de begeleiding van mensen met spanning tijdens een sessie paardencoaching en waarbij zich traumaverschijnselen kunnen voordoen.

Leer van ervaren trainers

Onze opleidingen worden gegeven door ervaren en gepassioneerde trainers

Praktische Kennis en Vaardigheden

Je leert de basisprincipes van paardencoaches en legt een sterke basis voor het verder ontwikkelen van je
kennis.

Erkende opleiding

Deze opleiding heeft het NRTO-keurmerk en is CRKBO-geregistreerd

Werken met prachtige dieren

De Caprilli paarden zijn prachtige gezonde dieren en hun welzijn staat altijd voorop. Je werkt tijdens de praktijk onderdelen van de opleiding nauw met ze samen

Verschillende startdagen

Deze opleiding wordt meerdere keren per jaar gegeven. Als deze periode niet uitkomt kijk je of er een andere datum is die beter past.

Sterke community

Je wordt onderdeel van de Caprilli community en krijgt toegang tot de online academy

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al de Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1)* hebben gevolgd en die interesse hebben om meer te leren over wat je wel en niet kunt doen tijdens een sessie paardencoaching als blijkt dat je cliënt traumaverschijnselen laat zien. Deze opleiding is onmisbaar voor iedere paardencoach die zichzelf en zijn of haar cliënten serieus neemt.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

* Heb je elders een basisopleiding paardencoaching gevolgd? Dan horen we graag bij welke aanbieder je dat gedaan hebt om te kijken of er voldoende aansluiting is. Dit is van belang voor jezelf en de groep om de stof van deze module te kunnen volgen. 

Eigen paard

Indien je een eigen paard, pony of ezel hebt en graag met hem/haar wilt oefenen, is het mogelijk om deze mee te nemen naar de praktijkdagen. Op onze locatie zijn ruime stallen, weilanden en paddocks aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de trailer.

 

De ervaring van Yvonne S

 Ik ben weer gaan leven in plaats van dat ik door PTSS geleefd word. En het allerbelangrijkste; Ik heb weer hoop!

Veelgestelde vragen

Welke opleidingen heeft een paardencoach?

Voor een opleiding tot paardencoach vinden wij het belangrijk dat je naast de basisvaardigheden in paardencoaching ook voldoende algemene coachingsvaardigheden opdoet. Dit vormt immers de kern van iedere goede coach. Daarnaast is kennis van trauma essentieel, omdat paarden daar sterk op kunnen reageren.

Je vooropleiding is voor ons minder van belang; wij geloven dat iedereen zich op een eigen manier en in eigen tempo ontwikkelt. Voor meer informatie, bekijk ook onze uitleg over de Gecertificeerd Paardencoach.

Met welke opleiding kan ik het beste starten?

Voor paardencoaching start je altijd met de Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1). Deze module legt de fundering voor alle vervolgmodules. Daarna ben je vrij om te kiezen welke vervolgmodule je wilt volgen. Je kunt ook beginnen met de opleiding Algemene Coaching Vaardigheden. Dit kan zelfs tegelijkertijd met Basis 1, als je extra gemotiveerd bent! 😃

Is er een vaste volgorde in het volgen van de modulen?

Na de Basisopleiding Paardencoaching kun je de vervolgmodules in willekeurige volgorde volgen; er is geen vaste volgorde. Het is handig om te kijken welke modules beschikbaar zijn en of de geplande dagen je goed uitkomen. Sommige modules worden vaker per jaar aangeboden dan andere. Heb je hulp nodig bij het plannen? Neem gerust contact met ons op, dan denken we graag met je mee.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleidingen?

Voor de basisopleiding paardencoaching zijn er geen specifieke toelatingseisen. We raden wel aan dat je enige ervaring hebt met paarden en vooral veel enthousiasme meebrengt. Voor de vervolgopleidingen is het vereist dat je eerst de basisopleiding (Basis 1) hebt afgerond. De minimum leeftijd om deel te nemen is 18 jaar.

Veel opleidingen zitten al vol. Kan ik op de reservelijst?

We doen ons best om je altijd een inschrijfmogelijkheid te bieden, ook al kan het soms een paar maanden duren voordat je kunt starten. Wil je zo snel mogelijk beginnen? Stuur ons dan een mail om je op de reservelijst te plaatsen. Als er een plek vrijkomt, nemen we kort voor de startdatum contact met je op. Je bent dan vrij om te besluiten of je mee wilt doen of niet.

Krijg ik ook een diploma?

Wij werken niet met diploma's, maar bij afronding van elke module ontvang je een certificaat van deelname. Dit certificaat bevestigt dat je de module succesvol hebt doorlopen.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij inschrijving via onze website betaal je 10% van het totaalbedrag als aanbetaling. Het resterende bedrag dien je uiterlijk twee weken voor de start van de module te voldoen. Wil je liever in termijnen betalen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Tot wanneer kan ik een inschrijving annuleren?

Tot twee maanden voor aanvang van de opleiding kan geannuleerd worden, waarbij alleen de inschrijfkosten worden berekend. Binnen twee maanden voor aanvang van de opleiding geldt een percentage van de prijs. Dit is volgens de algemene voorwaarden van de NRTO waarbij wij aangesloten zijn. Deze voorwaarden zijn terug te vinden op onze website.

Wat zijn de mogelijkheden met een UWV uitkering?

Via het UWV is het mogelijk om de kosten van onze opleidingen vergoed te krijgen, vaak in combinatie met een reïntegratietraject. Je kunt een verzoek indienen bij je contactpersoon van het UWV, met een duidelijke motivatie waarom de opleiding bijdraagt aan jouw reïntegratie. Wij kunnen je helpen bij het opstellen van deze motivatie. Neem gerust contact met ons op voor ondersteuning.

Schrijf je in

Check hier de actuele data en beschikbaarheid.

 

Kom naar de open middag

Check hier de actuele data en beschikbaarheid.

Download Opleidingen brochure

Opleiding brochure aanvraag

"*" geeft vereiste velden aan

Toestemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk ook eens onze andere basisopleidingen