Paardencoaching en Trauma

Als professioneel paardencoach wil je een cliënt op een goede en veilige manier begeleiden. In een sessie paardencoaching is de kans groot dat er spanning wordt getriggerd en loskomt die met een onderliggend trauma te maken heeft. Dat is fantastisch, want het is ontspanning en dus herstel, maar het is wel belangrijk dat je als paardencoach weet wat je op dat moment wel en niet moet doen.

Prijs €995,- Inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.
Duur 4 dagen van 9.30 – 16.00 uur die in 2 blokken van 2 dagen gehouden worden, met een tussenpoze van 2 weken.
Vorm Groep van max 12 deelnemers.
Locatie Barneveld
Trainer Jubine Nijmeijer
Studiebelasting We raden aan om tussen de blokken door praktijkervaring op te doen met je medecursisten of met proefcliënten uit je netwerk, de syllabus (meerdere keren) te lezen en eventuele andere boeken te lezen over (paarden)coaching en trauma. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 4 uur per week.

Kleine en grote trauma’s

De laatste jaren is er veel aandacht voor trauma bij mensen. Dit is een goede zaak, omdat het helaas zeer ontwrichtend is voor iemands persoonlijke leven en zijn of haar omgeving. Eigenlijk heeft iedere volwassene al wel eens een trauma meegemaakt in het leven. Dat kan heel klein zijn, door een enkele nare ervaring. Maar dit kan ook heel groot zijn, door heftige ervaringen die vaak langere tijd aangehouden hebben. En het kan ook een opeenstapeling zijn van meerdere trauma’s die gezamenlijk enorme impact hebben.

Opgeslagen spanning

De gemeenschappelijke factor van trauma is dat er spanning wordt opgeslagen in het lichaam. Spanning die op het moment van de ervaring te groot is om te kunnen voelen en verwerken. Ons lichaam heeft daar een geniaal overlevingsmechanisme voor ontwikkeld, want die slaat het op om er later, als het veilig is, op terug te komen. Alleen dat moment komt er vaak niet bij mensen. Paarden helpen als geen ander om deze spanning aan te geven, deels over te nemen en los te laten.

In deze opleiding:

– Leer je wat onder trauma verstaan wordt en welke verschillende vormen er zijn.
-Leer je traumaverschijnselen herkennen en krijg je een beter begrip van het lichamelijk proces dat zich voltrekt bij het ontstaan van trauma. 
– Leer je wat de impact van een trauma is en krijg je een beter begrip van de gevolgen daarvan op lichamelijk en sociaal-emotioneel vlak. 
– Leer je hoe je paarden op een veilige en verantwoorde manier voor mensen met spanning kunt inzetten. 
– Werk je aan het vergroten van jouw eigen lichaamsbewustzijn.
– Leer je hoe je veiligheid en vertrouwen kunt creëren in het proces en in de begeleiding met de paarden. 

Tijdens de opleiding worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld. Na de praktijkdagen heb je de uitgangspunten geleerd van hoe je mensen kunt begeleiden die traumaverschijnselen laten zien tijdens een sessie paardencoaching. 

Deze opleiding heeft niet als doel om jou te leren hoe je trauma’s bij mensen kunt behandelen; dit is geen opleiding tot traumatherapeut of -behandelaar. De opleiding is bedoeld om je handvaten mee te geven voor de begeleiding van mensen met spanning tijdens een sessie paardencoaching en waarbij zich traumaverschijnselen kunnen voordoen.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al de Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1)* hebben gevolgd en die interesse hebben om meer te leren over wat je wel en niet kunt doen tijdens een sessie paardencoaching als blijkt dat je cliënt traumaverschijnselen laat zien. Deze opleiding is onmisbaar voor iedere paardencoach die zichzelf en zijn of haar cliënten serieus neemt.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

* Heb je elders een basisopleiding paardencoaching gevolgd? Dan horen we graag bij welke aanbieder je dat gedaan hebt om te kijken of er voldoende aansluiting is. Dit is van belang voor jezelf en de groep om de stof van deze module te kunnen volgen. 

 

Eigen paard

Indien je een eigen paard, pony of ezel hebt en graag met hem/haar wilt oefenen, is het mogelijk om deze mee te nemen naar de praktijkdagen. Op onze locatie zijn ruime stallen, weilanden en paddocks aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de trailer.

De ervaring van Yvonne S

 Ik ben weer gaan leven in plaats van dat ik door PTSS geleefd word. En het allerbelangrijkste; Ik heb weer hoop!