Mentale Weerbaarheid met paardencoaching


Vitaliteit versterken en burn-out voorkomen

Stress en burn-out zijn helaas maar al te vaak voorkomende problemen in het bedrijfsleven. In 2022 bleek 18,3% van de mannelijke werknemers en 21,9% van de vrouwelijke werknemers enkele keren per maand of vaker psychische vermoeidheid door het werk (burn-outklachten) te ervaren.

Gelukkig is er een innovatieve manier om mentale weerbaarheid te versterken, namelijk paardencoaching. De methodiek met paardencoaching die we in de loop der jaren hebben ontwikkeld, helpt mensen om stress te verminderen en de algehele vitaliteit te verhogen. Deze trainingen geven we sinds 2009 en 85% van onze deelnemers geeft aan dat ze al na één sessie met het paard meer rust ervaren en beter kunnen slapen. De meeste mensen ervaren een betere algehele gezondheid en vitaliteit. 

Wat is Paardencoaching?

Paardencoaching is een vorm van ervaringsgericht leren waarbij de interactie met paarden centraal staat. Paarden zijn van nature zeer sensitieve dieren en kunnen menselijke emoties haarfijn aanvoelen. Tijdens een sessie werken we met de reacties van het paard op het gedrag en de emoties van de ‘tweebeinige kuddegnoot’. Dit geeft bij mensen inzicht in de eigen patronen en overtuigingen.

De Werking van Paardencoaching

Paarden leven in het moment en reageren zonder oordeel, wat betekent dat hun reacties altijd eerlijk en direct zijn. Dit maakt ze uitstekende co-coaches in het proces van zelfreflectie en persoonlijke groei. Door de interactie met het paard krijgen mensen direct feedback op hun non-verbale communicatie, emotionele toestand en uitstraling.

Waarom Mentale Weerbaarheid Belangrijk is

Mentale weerbaarheid is het vermogen om effectief met stress en tegenslag om te gaan. In het bedrijfsleven, waar deadlines en hoge verwachtingen vaak nog steeds de norm zijn, kan dit het verschil maken tussen floreren en opbranden. Een hoge mentale weerbaarheid helpt mensen beter om te gaan met druk, waardoor ze energieker en effectiever worden. Maar het helpt ook bij het nagaan wat wel en niet goed voelt. 

De Gevolgen van Lage Mentale Weerbaarheid

Wanneer mentale weerbaarheid ontbreekt, kan zelfs de kleinste tegenslag overweldigend aanvoelen. Dit leidt veelal tot een spiraal van stress, verminderde productiviteit en uiteindelijk burn-out. Het beïnvloedt mensen niet alleen op het werk, maar ook in het persoonlijke leven en de gezondheid. Fysieke klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid en een verzwakt immuunsysteem kunnen allemaal gerelateerd zijn aan aanhoudende stress en het gevoel dat iemand niet het leven leidt dat je eigenlijk wilt.

Hoe Paardencoaching bijdraagt aan Mentale Weerbaarheid:

 1. Directe Feedback
  P
  aarden reageren direct en eerlijk op energie en gedrag. Dit geeft deelnemers de mogelijkheid om bewust te worden van het stressniveaus en hoe je daarmee omgaat.

 2. Emotionele Heling
  De rustige aanwezigheid van een paard helpt mensen om diepgewortelde emoties los te laten en beter in balans te komen. Het paard fungeert als een spiegel, waardoor deelnemers diepere inzichten krijgt in de eigen emotionele staat van zijn.
   
 3. Praktische Inzichten
  Door middel van verschillende oefeningen leren deelnemers praktische technieken om de mentale weerbaarheid te versterken. Dit kan variëren van ademhalingstechnieken tot het stellen van gezonde grenzen. Deze vaardigheden zijn direct toepasbaar in het dagelijkse leven en op het werk.
   
 4. Verbeterde Communicatie
  Tijdens paardencoaching sessies leren mensen effectiever communiceren, zowel verbaal als non-verbaal. Paarden reageren voornamelijk op non-verbale signalen, wat bewust maakt van de lichaamstaal en de impact daarvan op anderen.
   
 5. Verhoogd Zelfbewustzijn
  Door de interactie met paarden ontwikkelen deelnemers een groter zelfbewustzijn. Door het eigen gedrag en de reacties beter te begrijpen, wordt de mentale weerbaarheid verbeterd.

“Na deze training voel ik me niet alleen rustiger, maar ook veel zelfverzekerder in mijn werk.”

Voor Wie is deze Training Geschikt?

Deze training is speciaal ontworpen voor professionals die:

 • Last hebben van stress of burn-out verschijnselen.
 • Hun vitaliteit en energielevel willen verhogen.
 • Beter willen leren omgaan met werkdruk en persoonlijke uitdagingen.
 • Meer het gevoel willen hebben hun leven in eigen hand te hebben.

Ervaringen van Deelnemers

Onze deelnemers melden aanzienlijke verbeteringen in hun welzijn en werkprestaties. Een hoog percentage geeft aan dat ze beter met stress kunnen omgaan en een betere werk-privébalans hebben gevonden. Eén van onze deelnemers zei: “Na deze training voel ik me niet alleen rustiger, maar ook veel zelfverzekerder in mijn werk.”

Hoe een Typische Sessies eruit Ziet

Een typische paardencoach sessie begint met een korte introductie en uitleg van de werkwijze. Vervolgens breng je tijd door met het paard, waarbij niet meer gevraagd wordt dan contact te maken. Het paard gaat op jouw lichaamsenergie reageren. Vervolgens gebruiken we de signalen van het paard om inzichten te krijgen in mogelijke blokkades bij jou. We kunnen nog eenvoudige opdrachten doen die zijn ontworpen om specifieke vaardigheden en inzichten te ontwikkelen. De coach observeert en begeleidt het proces, en na elke oefening is er tijd voor reflectie en bespreking van de ervaringen.

Voorbeelden van Oefeningen

 1. Ontspannings oefeningen
  Reacties van het paard weerspiegelen mogelijke blokkades in het lichaam bij de ‘tweebenige kuddegenoot’, waardoor deze bewust worden, losgelaten kunnen worden en er ontspanning komt.

   

 2. Ademhalings oefeningen
  Door bewust adem te halen in de aanwezigheid van het paard, leren mensen hoe ze spanning kunnen loslaten en meer in het moment kunnen zijn.

   

 3. Communicatie oefeningen
  Interacties met het paard laten deelnemers zien hoe de non-verbale signalen door anderen worden opgepikt en hoe deze aangepast kunnen worden voor effectievere communicatie.

   

 4. Leiderschaps oefeningen:
  Deelnemers leren authentiek te zijn, waardoor ze meer in hun kracht komen te staan en het paard hen als natuurlijk leider zal zien. De inzichten die hieruit voortkomen, kun gebruikt worden in het werk. Collega’s zullen net als het paard aanvoelen dat deze ‘kuddegenoot’ geaard is en zeker is van zijn of haar zaak.

Resultaten van onze Deelnemers

De positieve impact van paardencoaching is breed gedocumenteerd. Onze deelnemers merken over het algemeen dat ze minder stress hebben en een hogere vitaliteit. Ook geven ze aan dat ze verbeteringen ervaren op het gebied van zelfvertrouwen, emotionele intelligentie en interpersoonlijke relaties. 

Case Study: Sandra’s Verhaal

Sandra, een manager in een groot bedrijf, kwam naar ons met ernstige burn-out klachten. Na enkele sessies paardencoaching merkte ze dat ze beter met stress kon omgaan en weer plezier in haar werk kreeg. “De feedback van het paard was zo eerlijk en direct, het hielp me om echt te zien waar mijn spanningen vandaan kwamen en hoe ik ze kon loslaten,” vertelt ze.

Een Betere Mentale Weerbaarheid

Wil jij ook jouw mentale weerbaarheid versterken en je vitaliteit verhogen? Schrijf je dan nu in voor onze training Mentale Weerbaarheid met paardencoaching. Ervaar zelf hoe deze ervaringsgerichte manier je kan helpen om beter om te gaan met stress en een burn-out te voorkomen.

 

Voeg Paardencoaching aan je Routine Toe

Heb je weleens overwogen om paardencoaching een vast onderdeel van je zelfzorg en professionele ontwikkeling te maken? Door regelmatig een ontmoeting met het paard te plannen, help je je mentale weerbaarheid en vitaliteit hoog te houden. Je kunt dit vergelijken met je dagelijkse routine van voldoende bewegen en gezond eten.

Blijf Geïnformeerd en Geïnspireerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in paardencoaching en mentale weerbaarheid. We delen regelmatig inspirerende verhalen, nuttige tips en aankondigingen van nieuwe trainingen en workshops.

Neem Actie en Investeer in Jezelf

Ervaar de kracht van paardencoaching en zet de eerste stap naar een veerkrachtiger en vitaler leven. Neem contact met ons op voor meer informatie of om je aan te melden voor een sessie.

Met deze uitgebreide informatie en praktische tips heb je alles in handen om je mentale weerbaarheid te versterken en een burn-out te voorkomen. Begin vandaag nog en investeer in je welzijn en toekomst.

Caprilli: dé specialist in paardencoaching van Nederland

Sinds 2008 begeleidt Caprilli mensen om weer in balans te komen door middel van paardencoach trajecten. We kunnen oprecht zeggen dat wij hier specialist in zijn. Daarnaast zijn wij de grootste opleider op het gebied van paardencoaching in Nederland. Deze beide werkvelden versterken elkaar en dit heeft ervoor gezorgd dat we allround op hoog niveau en professioneel ontwikkeld zijn.

Wij werken zowel bij de reïntegratie dienstverlening als ook bij de opleidingen samen met ervaren collega’s die ieder specialist en praktiserend zijn in hun vakgebied. Zo hebben wij onder andere veel kennis in huis rondom trauma en ptss, ondernemerschap, coaching, systemisch werk en op het gebied van diverse zorgvragen.
Voor de reïntegratietrajecten werken we samen met het UWV, GGZ, gemeenten, bedrijven, instellingen en particulieren. Kwaliteit staat altijd voorop; bij de reïntegratie trajecten halen wij bijna jaarlijks een slagingspercentage van 100%! Daarnaast zijn wij voor de opleidingen gecertificeerd door de NRTO en het CRKBO.