Dementie

Paardencoaching en Dementie introductiedag

De toekomst ziet er grijs uit. Nou ja, in die zin dat er steeds meer vergrijzing komt. De mensen worden ouder en we leven langer. So far natuurlijk goed nieuws, maar een opkomend fenomeen is dementie.

Begeleidingsvorm
Hoe dementie precies ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Wel dat steeds meer mensen ermee te maken krijgen. Dan kan zijn omdat een ouder familielid tekenen van dementie begint te vertonen, of soms ook al mensen op jongere leeftijd. Eenmaal in die fase, komt er een hoop bij kijken. Er is gelukkig al veel aandacht voor woonvormen, verzorging, begeleiding en behandeling van deze doelgroep. Eén van die begeleidingsmethoden is paardencoaching; aangezien paarden heel gevoelig reageren op spanning bij mensen, kunnen ze feilloos ingezet worden voor mensen met dementie. Want dat bij deze doelgroep spanning komt kijken, is wel duidelijk. En dat de dementerende niet direct antwoord kan geven op wat er in hem of haar omgaat, is oké; via het paard is af te lezen waar de spanning mogelijk mee te maken heeft en zo kun je de begeleiding daarop aanpassen. En behalve voor mensen met dementie, zijn de paarden ook een enorm steunende factor voor de mantelzorgers en familieleden. Want die komen ook automatisch in een veranderingsproces terecht.

De introductiedag
Het inzetten van paarden in de begeleiding van mensen met dementie is nog relatief nieuw in Nederland. Uit ervaringen in het buitenland blijkt dat het werken met paarden en pony’s een groot positief effect heeft op deze doelgroep. Daarom hebben wij deze opleiding speciaal ontwikkeld door de toenemende vraag om paardencoaching te gaan inzetten voor mensen met dementie. Hierbij gaat het deels om theorie, maar met name om praktische technieken die je kunt gebruiken om paarden, pony’s en ezels op een veilige en verantwoorde manier in te zetten als hulpmiddel in de begeleiding van mensen met dementie.

Op deze dag leer je:

  • Wat dementie is
  • Wat veel voorkomende vormen van dementie zijn
  • Welke fasen onderscheiden kunnen worden
  • Wat passende begeleidingsvormen zijn in de verschillende fasen van dementie
  • Hoe je paarden als hulpmiddel kunt inzetten in de begeleiding van mensen met dementie
  • Wat belangrijke aandachtspunten zijn bij het inzetten van paarden bij dementie
  • Wat paardencoaching voor de mantelzorger kan betekenen

Gedurende deze introductiedag worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld. Na deze dag heb je (meer) geleerd over dementie en vooral de manier waarop paarden ingezet kunnen worden voor mensen met dementie en welke invloed dit heeft op hun welbevinden.

Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor geïnteresseerden die meer willen weten over de inzet van paarden bij mensen met dementie. Dit zijn vooral familie, mantelzorgers , verzorgenden en specialisten.

Door wie?
De trainster van deze opleiding is Sieka Bos.

Data en locatie
De opleiding omvat 1 praktijkdag van 9.30 tot 16.00 uur die gegeven worden op onze locatie in Barneveld. De actuele data van de opleiding kun je vinden onder de agenda van deze website.

Kosten
De kosten bedragen € 245,00 btw vrij. Hierbij inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen en uitgebreide lunch.

Inschrijven
Inschrijven kan via onderstaande link. Voor meer informatie kan je een email sturen aan info@caprillicoaching.nl.

Geplande workshops:

Geen inzendingen komen overeen met je verzoek.

StartdatumKosten