Dementie

Opleiding Paardencoaching en Dementie

De toekomst ziet er grijs uit. Nou ja, in die zin dat er steeds meer vergrijzing komt. De mensen worden ouder en we leven langer. So far natuurlijk goed nieuws, maar een opkomend fenomeen is dementie.

Begeleidingsvorm
Hoe dementie precies ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Wel dat steeds meer mensen ermee te maken krijgen. Dan kan zijn omdat een ouder familielid tekenen van dementie begint te vertonen, of soms ook al mensen op jongere leeftijd. Eenmaal in die fase, komt er een hoop bij kijken. Er is gelukkig al veel aandacht voor woonvormen, verzorging, begeleiding en behandeling van deze doelgroep. Eén van die begeleidingsmethoden is paardencoaching; aangezien paarden heel gevoelig reageren op spanning bij mensen, kunnen ze feilloos ingezet worden voor mensen met dementie. Want dat bij deze doelgroep spanning komt kijken, is wel duidelijk. En dat de dementerende niet direct antwoord kan geven op wat er in hem of haar omgaat, is oké; via het paard is af te lezen waar de spanning mogelijk mee te maken heeft en zo kun je de begeleiding daarop aanpassen. En behalve voor mensen met dementie, zijn de paarden ook een enorm steunende factor voor de mantelzorgers en familieleden. Want die komen ook automatisch in een veranderingsproces terecht.

De opleiding
Het inzetten van paarden in de begeleiding van mensen met dementie is nog relatief nieuw in Nederland. Uit ervaringen in het buitenland blijkt dat het werken met paarden en pony’s een groot positief effect heeft op deze doelgroep. Daarom hebben wij deze opleiding speciaal ontwikkeld door de toenemende vraag om paardencoaching te gaan inzetten voor mensen met dementie. Hierbij gaat het deels om theorie, maar met name om praktische technieken die je kunt gebruiken om paarden, pony’s en ezels op een veilige en verantwoorde manier in te zetten als hulpmiddel in de begeleiding van mensen met dementie.

In de opleiding:

  • Leer je wat onder dementie verstaan wordt, welke verschillende vormen er zijn en met bijbehorende kenmerken. Zo krijg je een beter beeld van dementie en de verschijningsvormen.
  • Leer je welke fasen van dementie er zijn en hoe je je begeleiding in de praktijk hierop kunt aanpassen.
  • Leer je hoe je paarden op een veilige en verantwoorde manier voor mensen met dementie kunt inzetten, zodat je je als professional in de praktijk kunt profileren.
  • Leer je hoe je familieleden van de dementerende kunt betrekken in het proces en in de begeleiding met de paarden, zodat je ook de omgeving van de cliënt meeneemt in het proces.
  • Leer je hoe je mantelzorgers kunt betrekken in het proces en tevens hoe je deze mensen met behulp van het paard kunt ontlasten. Hiermee wordt het in de praktijk beter voor zowel de cliënt met dementie, als ook de omgeving van die persoon.

In de opleiding worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld. Na de twee praktijkdagen heb je de uitgangspunten geleerd van paardencoaching voor mensen met dementie en ben je in staat om op een praktische en verantwoorde manier deze doelgroep te begeleiden met behulp van paarden, eventueel in combinatie met een paardencoach, als je zelf nog geen/weinig ervaring met paarden hebt. Bij afronding van de opleiding krijg je een certificaat van deelname uitgereikt.

Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor geïnteresseerden die paarden willen leren inzetten in de begeleiding van mensen met dementie. Dit kunnen paardencoaches zijn, maar ook niet-paardencoaches zoals verzorgenden en specialisten. Het is prettig als je al ervaring en/of feeling hebt met paarden, maar dit is niet noodzakelijk om aan de opleiding te kunnen deelnemen. Een eventueel gemis op dit vlak kan buiten de opleiding opgedaan worden.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

Door wie?
De trainster van deze opleiding is Sieka Bos.

Data en locatie
De opleiding omvat 2 praktijkdagen van 9.30 tot 16.00 uur die gegeven worden op onze locatie in Barneveld. De actuele data van de opleiding kun je vinden onder de agenda van deze website.

Studiebelasting
We vragen de deelnemers om de syllabus goed door te lezen. Verder is het een praktijkgerichte opleiding, waardoor de studiebelasting circa 2 uur is.

Kosten
De kosten bedragen € 495,00 btw vrij. Hierbij inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.

Inschrijven
Inschrijven kan via onderstaande link of door een email te sturen aan info@caprillicoaching.nl.

Geplande opleidingen:

Geen inzendingen komen overeen met je verzoek.

StartdatumKostenReserveren