Verlies & Rouw

Opleiding Paardencoaching Verlies & Rouw

Wie heeft er niet mee te maken gehad?
Iedereen herkent zich er wel in, want van kleins af aan krijgt iedereen met verlies en rouw te maken. Dat kan een klein verlies zijn, zoals het kwijtraken van een knuffeldier, of een groot verlies zoals een ouder of ander geliefd persoon. En daarnaast ervaren mensen ook rouw als het gaat om het verliezen van je baan, het doormaken van een scheiding en het verhuizen naar een andere plaats. En zo nog veel meer.

Verlies en rouw zijn dus onderdelen van het leven. Maar hoe ga je er mee om? Wij mensen blinken niet uit in het geven van ruimte aan ons gevoel en het loslaten van spanningen. Want hoe doe je dat eigenlijk, ontspannen? Laat dat nou met de paarden juist heel makkelijk en effectief gaan! In een sessie paardencoaching kan het zijn dat spanning getriggerd wordt en loskomt. De opgeslagen emotie kan dan alsnog verwerkt worden. Dat is fantastisch, want het is niets anders dan ontspanning en dus herstel, maar het is wel handig dat je als paardencoach weet wat je op dat moment wel en niet moet doen.

Module Verlies en Rouw
Als professioneel paardencoach wil je je cliënten op een goede en veilige manier begeleiden. Sowieso in relatie tot het paard, maar ook als er spanning van verlies of rouw vrij komt. Gelukkig helpen de paarden altijd om de cliënt in het ‘hier en nu’ te houden waardoor ontspanning en verwerking goed mogelijk is.

De opleiding biedt enerzijds een stuk theorie waarin de begrippen verlies en rouw worden behandeld. Anderzijds is het vooral veel lichaamsgericht ervaren met het paard wat spanning in je lichaam doet en hoe je daar invloed op kunt uitoefenen. Dit is namelijk exact waar paardencoaching om gaat en wat je cliënten ook ervaren. Daarnaast krijg je tools en technieken aangereikt die je kunt gebruiken om paarden op een veilige en verantwoorde manier in te zetten als hulpmiddel in de begeleiding van mensen die te maken hebben met verlies en rouw.

Let op: deze opleiding heeft niet als doel om jou te leren hoe je verlies en rouw bij mensen kunt behandelen! Dit is geen opleiding tot therapeut of behandelaar. De opleiding is bedoeld om je handvaten mee te geven voor de begeleiding van mensen met spanning tijdens een sessie paardencoaching en waarbij zich verlies en rouw verschijnselen kunnen voordoen.

In de opleiding:

  • Leer je wat onder verlies en rouw verstaan wordt en welke verschillende vormen er zijn, zodat je hier een beter begrip van krijgt.
  • Leer je welke rouwprocessen en -taken er zijn en hoe je kunt herkennen waar in het proces een cliënt zich bevindt.
  • Leer je hoe de drie breinen (hoofd, hart en buik) een rol spelen bij verlies en rouw.
  • Leer je welke positieve impact rituelen en symbolen kunnen hebben in het verwerkingsproces bij cliënten.
  • Leer je welke houding je als begeleider het beste kunt aannemen als de cliënt in een fase van rouwverwerking komt.
  • Leer je praktische en effectieve werkvormen met de paarden om cliënten veilig en verantwoord te begeleiden als zich verlies- en rouwverschijnselen voordoen.
  • Leer je, onder andere door middel van het vergroten van jouw eigen lichaamsbewustzijn, hoe je veiligheid en vertrouwen kunt creëren in het proces en in de begeleiding met de paarden, zodat je dit ook weer kunt toepassen in de begeleiding van jouw cliënten of mensen met spanning in jouw omgeving.

Tijdens de opleiding worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld. Na de vier praktijkdagen heb je de uitgangspunten geleerd van hoe je mensen kunt begeleiden die verschijnselen laten zien van verlies en rouw tijdens een sessie paardencoaching. Bij afronding van de opleiding krijg je een certificaat van deelname uitgereikt.

Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al de Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1)* hebben gevolgd en die interesse hebben om meer te leren over wat je wel en niet kunt doen tijdens een sessie paardencoaching als blijkt dat je cliënt verschijnselen van verlies en rouw laat zien.

*Heb je elders een basisopleiding paardencoaching gevolgd? Dan horen we graag even bij welke aanbieder je dat gedaan hebt om te kijken of er voldoende aansluiting is. Dit is van belang voor jezelf en de groep om de stof van deze opleiding te kunnen volgen.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

Door wie?
De trainster van deze opleiding is Marieke Blankers – van Loon.

Data en locatie
De opleiding omvat 4 praktijkdagen van 9.30 tot 16.00 uur die gegeven worden op onze locatie in Barneveld. De actuele data van de opleiding kun je vinden onder de agenda van deze website.

Studiebelasting
We vragen de deelnemers om de syllabus goed door te lezen. Verder is het een praktijkgerichte opleiding, waardoor de studiebelasting naast de trainingsdagen circa 4 uur is.

Kosten
De kosten bedragen € 995,00 btw vrij. Hierbij inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.

Eigen paard
Indien je een eigen paard, pony of ezel hebt en graag met hem/haar wilt oefenen, is het mogelijk om deze mee te nemen naar de praktijkdagen. Op onze locatie zijn ruime stallen, weilanden en paddocks aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de trailer.

Inschrijven
Inschrijven kan via onderstaande link of door een email te sturen aan info@caprillicoaching.nl.

Geplande opleidingen:

1 - 1 van 1 getoond

StartdatumKostenReserveren
29-09-2023 € 995,00,- (BTW-vrij, aanbetaling: € 99,50)