Opleiding Paardencoaching en Trauma

Kleine en grote trauma’s
De laatste jaren is er veel aandacht voor trauma bij mensen. Dit is een goede zaak, omdat het helaas zeer ontwrichtend is voor iemands persoonlijke leven en zijn of haar omgeving. Eigenlijk heeft iedere volwassene al wel eens een trauma meegemaakt in het leven. Dat kan heel klein zijn, door een enkele nare ervaring. Maar dit kan ook heel groot zijn, door heftige ervaringen die vaak langere tijd aangehouden hebben. En het kan ook een opeenstapeling zijn van meerdere trauma’s die gezamenlijk enorme impact hebben.

Opgeslagen spanning
De gemeenschappelijke factor van trauma is dat er spanning wordt opgeslagen in het lichaam. Spanning die op het moment van de ervaring te groot is om te kunnen voelen en verwerken. Ons lichaam heeft daar een geniaal overlevingsmechanisme voor ontwikkeld, want die slaat het op om er later, als het veilig is, op terug te komen. Alleen dat moment komt er vaak niet van bij mensen…

Ontspanning
Dus lopen de meeste mensen nog met trauma rond, oftewel de spanning van de ervaring(en) die is opgeslagen in het lichaam. Als je een cliënt krijgt in een sessie paardencoaching, dan is de kans groot dat er via het paard spanning wordt getriggerd en loskomt die met een onderliggend trauma te maken kan hebben. Dat is fantastisch, want het is niets anders dan ontspanning en dus herstel, maar het is wel handig dat je als paardencoach weet wat je op dat moment wel en niet moet doen.

Basispakket
Dat is precies de reden waarom we deze opleiding hebben opgenomen in het basispakket voor Gecertificeerd Paardencoach. Als professioneel paardencoach wil je namelijk je cliënt op een goede en veilige manier begeleiden. Sowieso in relatie tot het paard, maar ook als er spanning vrij komt. Gelukkig helpen de paarden daar altijd bij om de cliënt in het ‘hier en nu’ te houden waardoor ontspanning en verwerking ook mogelijk is.

De opleiding biedt enerzijds een stuk theorie waarin het begrip trauma wordt behandeld. Anderzijds is het vooral veel lichaamsgericht ervaren met het paard wat spanning in je lichaam doet en hoe je daar invloed op kunt uitoefenen. Dit is namelijk exact waar paardencoaching om gaat en wat je cliënten ook ervaren. Daarnaast krijg je tools en technieken aangereikt die je kunt gebruiken om paarden op een veilige en verantwoorde manier in te zetten als hulpmiddel in de begeleiding van mensen met spanning.

Let op: deze opleiding heeft niet als doel om jou te leren hoe je trauma’s bij mensen kunt behandelen! Dit is geen opleiding tot traumatherapeut of -behandelaar. De opleiding is bedoeld om je handvaten mee te geven voor de begeleiding van mensen met spanning tijdens een sessie paardencoaching en waarbij zich traumaverschijnselen kunnen voordoen.

In de opleiding:

  • Leer je wat onder trauma verstaan wordt en welke verschillende vormen er zijn, zodat je hier een beter begrip van krijgt.
  • Leer je traumaverschijnselen herkennen en krijg je een beter begrip van het lichamelijke proces dat zich voltrekt bij het ontstaan van trauma, zodat je in de praktijk beter in staat bent om dit (bij je cliënten) te herkennen en er op in te spelen.
  • Leer je wat de impact van een trauma is en krijg je een beter begrip van de gevolgen daarvan op lichamelijk en sociaal-emotioneel vlak. Dit geeft je handvaten om mensen met trauma beter te begrijpen en te begeleiden.
  • Leer je hoe je paarden op een veilige en verantwoorde manier voor mensen met spanning kunt inzetten, zodat je je nog beter kunt profileren als professionele coach.
  • Leer je, onder andere door middel van het vergroten van jouw eigen lichaamsbewustzijn, hoe je veiligheid en vertrouwen kunt creëren in het proces en in de begeleiding met de paarden, zodat je dit ook weer kunt toepassen in de begeleiding van jouw cliënten of mensen met spanning in jouw omgeving.

Tijdens de opleiding worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld. Na de drie praktijkdagen heb je de uitgangspunten geleerd van hoe je mensen kunt begeleiden die traumaverschijnselen laten zien tijdens een sessie paardencoaching. Bij afronding van de opleiding krijg je een certificaat van deelname uitgereikt.

Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al de Basisopleiding Paardencoaching (Basis 1)* hebben gevolgd en die interesse hebben om meer te leren over wat je wel en niet kunt doen tijdens een sessie paardencoaching als blijkt dat je cliënt traumaverschijnselen laat zien. Deze opleiding is onmisbaar voor iedere paardencoach die zichzelf en zijn of haar cliënten serieus neemt!
* Heb je elders een basisopleiding paardencoaching gevolgd? Dan horen we graag even bij welke aanbieder je dat gedaan hebt om te kijken of er voldoende aansluiting is. Dit is van belang voor jezelf en de groep om de stof van deze Basis 2 te kunnen volgen.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

Door wie?
De trainster van deze opleiding is Jubine Nijmeijer.

Data en locatie
De opleiding omvat 4 praktijkdagen van 9.30 tot 16.00 uur die gegeven worden op onze locatie in Barneveld. De actuele data van de opleiding kun je vinden onder de agenda van deze website.

Studiebelasting
We vragen de deelnemers om de syllabus goed door te lezen. Verder is het een praktijkgerichte opleiding, waardoor de studiebelasting circa 2 uur is.

Kosten
De kosten bedragen € 995,00 btw vrij. Hierbij inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname

Eigen paard
Indien je een eigen paard, pony of ezel hebt en graag met hem/haar wilt oefenen, is het mogelijk om deze mee te nemen naar de praktijkdagen. Op onze locatie zijn ruime stallen, weilanden en paddocks aanwezig waar gebruik van gemaakt kan worden. Ook is er voldoende parkeergelegenheid voor de trailer.

Inschrijven
Inschrijven kan via onderstaande link of door een email te sturen aan info@caprillicoaching.nl.

 

Geplande opleidingen:

StartdatumKostenReserveren
13-11-2023 € 995,00,- (BTW-vrij, aanbetaling: € 99,50)
23-01-2024 € 995,- (BTW-vrij, aanbetaling: € 99,50)
04-04-2024 € 995,- (BTW-vrij, aanbetaling: € 99,50)
21-05-2024 € 995,- (BTW-vrij, aanbetaling: € 99,50)