Dementie

Opleiding Paardencoaching en Dementie

Naast de basisopleidingen die wij aanbieden, richten we ons ook steeds meer op specialisaties binnen de paardencoaching. Zo is ook de module ‘Paardencoaching en Dementie’ ontstaan.

Paardencoaching en Dementie
De groep mensen die lijdt aan dementie wordt steeds groter. Mede daardoor is er meer aandacht voor deze doelgroep. Er is aandacht voor woonvormen, de verzorging, begeleiding en behandeling. Het inzetten van paarden in de begeleiding en behandeling van mensen met dementie is nog relatief nieuw in Nederland. Uit ervaringen in het buitenland blijkt dat het werken met paarden en pony’s een groot positief effect heeft op mensen met dementie.

De opleiding
Deze opleiding is speciaal ontwikkeld door de toenemende vraag om paardencoaching te gaan inzetten voor mensen met dementie. Hierbij gaat het deels om theorie, maar met name om praktische technieken die je kunt gebruiken om paarden* op een veilige en verantwoorde manier in te zetten als hulpmiddel in de begeleiding van mensen met dementie.

In de opleiding:

  • Leer je wat onder dementie verstaan wordt en welke verschillende vormen er zijn met bijbehorende kenmerken, zodat je een beter beeld hebt van dementie en de verschijningsvormen.
  • Leer je welke fasen van dementie er zijn en hoe je je begeleiding in de praktijk hierop kunt aanpassen.
  • Leer je hoe je paarden op een veilige en verantwoorde manier voor mensen met dementie kunt inzetten, zodat je je als professional in de praktijk kunt profileren.
  • Leer je hoe je de familieleden van de dementerende kunt betrekken in het proces en in de begeleiding met de paarden, zodat je ook de omgeving van de cliënt kunt meenemen in het proces.
  • Leer je hoe je de mantelzorgers kunt betrekken in het proces en tevens hoe je deze mensen met behulp van het paard kunt ontlasten, zodat het in de praktijk beter wordt voor zowel de cliënten met dementie, als ook de omgeving van de cliënt.

De opleiding omvat twee dagen, waarbij theorie en praktijk met elkaar afgewisseld worden. Na de twee praktijkdagen heb je de uitgangspunten geleerd van paardencoaching voor mensen met dementie en ben je in staat om op een praktische en verantwoorde manier deze doelgroep te begeleiden met behulp van paarden, eventueel in combinatie met een paardencoach, als je zelf nog geen/weinig ervaring met paarden hebt. Bij afronding van de opleiding krijg je een certificaat van deelname uitgereikt.

 * Waar paard(en) geschreven staat, kan ook pony(‘s) gelezen worden.

Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor geïnteresseerden die paarden willen leren inzetten in de begeleiding van mensen met dementie. Dit kunnen paardencoaches zijn, maar ook niet-paardencoaches zoals verzorgenden en specialisten. Het is prettig als je al ervaring en/of feeling hebt met paarden, maar dit is niet noodzakelijk om aan de opleiding te kunnen deelnemen. Een eventueel gemis op dit vlak kan buiten de opleiding opgedaan worden.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je Intelligentie Quotiënt (IQ), maar wel van je Emotionele Quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je eigen thema’s onder ogen te zien, je kunt reflecteren op jezelf en je in staat bent om je persoonlijk te ontwikkelen.

Door wie?
Deze opleiding wordt gegeven door Sieka Bos. Sieka is psycholoog en coach en heeft haar kennis, kunde en ervaring uit onder andere de Verenigde Staten omgezet in een werkwijze die wij hier in Nederland kunnen toepassen en verder uitbouwen.

Hoe vaak, waar en kosten?
De opleiding omvat 2 praktijkdagen van 9.30 tot 16.00 uur die gegeven worden op onze locatie in Barneveld. De actuele data van de opleiding kun je vinden onder de agenda van onze website www.caprillicoaching.nl.
De kosten bedragen € 495,00 (btw-vrij). Hierbij inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.

Opgeven
Wil je meedoen aan de opleiding, stuur dan een mail aan info@caprillicoaching.nl. Je krijgt een inschrijfformulier toegestuurd dat je kunt invullen en aan ons terugmailen. Je deelname is definitief als we je inschrijfformulier ontvangen hebben.

Download hier de folder Opleiding Paardencoaching en Dementie

Geplande opleidingen:

StartdatumKostenReserveren
07-06-2021 € 495,00,- (BTW-vrij, aanbetaling: € 49,50)