Opleiding Paarden Kennis en Kunde

Opleiding Paarden Kennis & Kunde

Kennis en kunde van paarden en hun gedrag is van belang in de omgang met deze edele viervoeters. Binnen de paardencoaching komt steeds meer de roep van coaches om nauwkeuriger te leren wat paarden van nature laten zien, hoe je dit kunt gebruiken in sessies paardencoaching en wat dit doet met het welzijn van paarden. Vandaar dat wij nu een module ‘Paarden Kennis & Kunde’ aanbieden.

Paarden gedrag en communicatie

Paardencoaches maken gebruik van het natuurlijke gedrag en de communicatie van paarden in hoe zij met elkaar omgaan in de kudde. Zoals paarden reageren naar kuddegenoten, reageren ze ook naar mensen. Want ze kennen nu eenmaal maar één taal en dat is de lichaamstaal.

Door beter te begrijpen wat paarden laten zien en bedoelen met hun non-verbale taal, kunnen paardencoaches nog beter de link leggen naar wat paarden weerspiegelen in reactie op spanning bij mensen. Maar ook door beter te begrijpen wat ieder paard met zijn of haar unieke persoonlijkheid aan specifieke kenmerken en gedragingen heeft, wordt het makkelijker voor de paardencoach om paarden op een veilige en professionele manier in te zetten voor diverse doelgroepen mensen.

Paarden welzijn

Een veelgestelde vraag binnen de paardencoaching is welke belasting dit kan hebben op paarden; ze krijgen immers te maken met diverse doelgroepen mensen bij wie de spanning groot kan zijn. Door onderscheid te maken in welke vormen van paardencoaching er zijn en welke mogelijke belasting dit voor paarden oplevert, kan ook beter rekening gehouden worden met de behoefte van paarden om zich weer te kunnen ontspannen en op welke manieren. Dit komt begrip voor paarden en het mogelijk maken van een natuurlijk welzijn enorm ten goede.

De opleiding

In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:
1. Wat is natuurlijk paardengedrag?
• je leert over het gedrag van paarden in een natuurlijke kudde in vergelijking tot gedrag van paarden in een gemanagede situatie
• je leert hoe je kunt omgaan met probleemgedrag en afwijkend gedrag

2. Welke paardentypes zijn er?
• je leert welke verschillende paardentypes er zijn en deze te herkennen in hun specifieke reacties in interactie met de mens.
• je leert uiterlijke kenmerken van paarden herkennen in relatie tot zijn of haar gemoedstoestand.

3. Hoe heeft menselijke lichaamstaal effect op de gemoedstoestand van het paard?
• je leert wat het effect is van het gebruik van persoonlijke ruimte
• je leert controle krijgen over de richting en het tempo van het paard
• je leert wat het effect is op de relatie tussen mens en paard door gebruik te maken van loswerken en grondwerk

4. Je leert het gedrag van paarden in een sessie coaching vergelijken met hetzelfde gedrag van paarden in een trainingssituatie.

5. Je leert ernstig probleemgedrag bij paarden herkennen dat veroorzaakt wordt door de gemoedstoestand van de paardeneigenaar of -verzorger.

6. Je leert nog beter verbinding en contact maken met paarden.
• wat is contact precies en hoe herken je het contactmoment bij een paard?
• wat gaat er aan vooraf bij paarden die het vertrouwen in de mens zijn verloren?

7. Je leert over welzijn van paarden in coaching en training.
• welke vormen van paardencoaching zijn er?
• hoe herken je of een paard belast wordt?
• hoe help je het paard in zijn of haar welzijn?

Bij afronding van de opleiding ben je in staat om bovenstaande onderwerpen in de praktijk te herkennen, te beoordelen en in te zetten, zodat je je als paardencoach verder ontwikkelt in je kennis van en kunde met paarden. Daarbij kun je het welzijn van paarden steeds in ogenschouw houden, zodat het zowel het paard als de cliënt goed gaat voor, tijdens en na de sessie paardencoaching. Je krijgt een certificaat van deelname uitgereikt.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je Intelligentie Quotiënt (IQ), maar wel van je Emotionele Quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je eigen thema’s onder ogen te zien, je kunt reflecteren op jezelf en je in staat bent om je persoonlijk te ontwikkelen.

Hoe vaak, waar en kosten?

De opleiding omvat 4 praktijkdagen van 9.30 tot 16.00 uur die om de week gegeven worden op onze locatie in Barneveld. De actuele data van de opleiding kun je vinden onder de agenda van onze website www.caprillicoaching.nl.
We raden aan om tussen de opleidingsdagen door praktijkervaring op te doen, de syllabus (meerdere keren) te lezen en eventuele andere boeken te lezen. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 4 uur per week.
De kosten bedragen € 995,00 (btw-vrij). Hierbij inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.

Trainer

De trainer van deze opleiding is Petra Vlasblom van ‘2Moons’. De passie van Petra is om te werken met paarden met gedragsproblemen en om haar kennis en kunde over te dragen aan anderen. Haar ervaring begon toen ze het paard ‘Two Moons’ kocht, dat heel erg boos en onhandelbaar. Na de nodige brokken leerde Petra dit paard begrijpen en zijn vertrouwen te winnen. Hierin ligt een belangrijke basis voor haar paardvriendelijke en doeltreffende werkwijze om paarden met gedragsproblemen te trainen en dit ook over te dragen aan mensen die dit ook willen leren.

Inschrijven

Wil je meedoen aan de opleiding, stuur dan een mail aan info@caprillicoaching.nl. Je krijgt een inschrijfformulier toegestuurd dat je kunt invullen en aan ons terugmailen. Je deelname is definitief als we je inschrijfformulier ontvangen hebben.

Hier kan je de informatie downloaden als PDF

Geplande opleidingen:

Geen inzendingen komen overeen met je verzoek.

StartdatumKostenReserveren