Algemene Coaching Vaardigheden

_MG_4872

Coaches

De vraag naar coaches blijft sterk groeien. Het aantal zelfstandig gevestigde coaches neemt toe en ook binnen bedrijven en organisaties is er een grote vraag naar medewerkers met specifieke coachingsvaardigheden. Heb je een leidinggevende positie, dan is het goed om je te ontwikkelen in coachend leidinggeven, als een manier om je collega’s en teams verder te (helpen) ontwikkelen.

De Opleiding

In onze opleiding Algemene Coaching Vaardigheden ontwikkel je je tot een professionele coach die in staat is om anderen op een efficiënte wijze te begeleiden. Tijdens de opleiding krijg je meer zicht op jouw eigen kracht en kwaliteiten als coach en leer je hoe je deze op een natuurlijke wijze kunt inzetten. De opleiding behandelt de belangrijkste inzichten en theorieën over coaching, introduceert veelgebruikte methoden, technieken en instrumenten en biedt veel ruimte voor oefening en het inbrengen van eigen ervaring van de cursisten.

Tijdens de opleiding werk je ook met eigen thema’s en doelstellingen. Je krijgt ruimte om je eigen situaties in te brengen en wordt gestimuleerd om actief met het geleerde aan de slag te gaan. Dit doen we onder andere door het coachen van anderen (coachees) en door intervisie met je medecursisten. De opleiding wordt afgesloten met het maken van jouw eigen reflectieverslag die door de trainster wordt beoordeeld.

Modules

De opleiding bestaat uit vier modules die ieder twee dagen omvatten. In elke module wordt een belangrijk aspect van coaching behandeld.

Module 1 – Jouw persoonlijke coachingskwaliteiten

In deze module sta jij als (aspirant) coach centraal. Wat is jouw kracht als coach? Hoe zit het met je gespreksvaardigheden? Hoe ontwikkel je een coachende houding? Welke overtuigings- en beïnvloedingsvaardigheden passen bij jou? Hoe pas je (zelf)reflectie het beste toe? Hoe spiegel je een ander en wat zie je in je eigen spiegel? En wat zijn jouw persoonlijke leer- en ontwikkeldoelen?

Module 2 – Inzicht in de ander

In deze module maak je kennis met jouw coachee(s). Welke verschillende persoonlijkheidstypen zijn er? Welke kwaliteiten en valkuilen horen daarbij? Wat zijn goede coachvragen en wat niet? Wat is het verschil tussen zelfredzaamheid en zelfacceptatie? Hoe zit het met projectie en hoe ga je ermee om? Welke normen, waarden en overtuigingen spelen bij coach en coachee een rol en hoe komen die terug bij innerlijke conflicten? Welke fasen en processen kun je onderscheiden bij persoonlijke ontwikkeling?

Modules 3 – Coachingstechnieken en -instrumenten

In deze module leer je binnen de coaching de belangrijkste technieken toe te passen en instrumenten in te zetten. Hoe is de opbouw en structuur van een coachingsessie? Hoe stel je een leertraject op? Hoe voer je het eerste gesprek en hoe het volgende? Wat is competentiegericht coachen? Hoe zien effectieve interventies eruit? Hoe kom je tot de vraag achter de vraag? Hoe beïnvloed je overtuigingen?

Module 4 – Coachen als beroep

In deze module richten we de aandacht onder meer op coachen binnen organisaties en loopbaanbegeleiding. Ook kijken we naar je persoonlijke effectiviteit en presentatie, onder andere met het oog op het opzetten of uitbreiden van je eigen praktijk. Waarin verschilt coaching van aanpalende disciplines en hoe trek je de grens? Hoe werkt acquisitie en hoe bouw je een netwerk op? Hoe zet je jezelf als coach in de markt? Wie vormen jouw belangrijkste doelgroep?

Doel

Na het volgen van de opleiding ben je in staat om op een goede en professionele manier te werken als beroepscoach. Dit kan door middel van je eigen coachingspraktijk en/of door te werken voor een bedrijf of organisatie.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zich verder willen bekwamen als coach en/of hun coachingsvaardigheden willen verbeteren. Dit kan zijn om je te professionaliseren als Paardencoach, maar dit hoeft niet. De opleiding staat in principe open voor iedereen! Het is prettig als je al ervaring hebt in de begeleiding van mensen, maar dit is niet noodzakelijk om aan de opleiding deel te nemen.

De opleiding is op MBO-HBO niveau. Hierbij gaan wij niet uit van je intelligentie quotiënt (IQ), maar wel van je emotionele quotiënt (EQ), oftewel de mate waarin je in staat bent om je in te leven in een ander, je persoonlijk te ontwikkelen, je bereid bent je eigen thema’s onder ogen te zien en de mate waarin je kunt reflecteren.

Door wie?

De trainster van deze opleiding is Lars Ratering.

Data en locatie

De opleiding omvat 8 praktijkdagen van 9.30 tot 16.00 uur die om de week gegeven worden op onze locatie in Barneveld. Na de laatste opleidingsdag heb je de mogelijkheid om je reflectieverslag in te leveren. De actuele data van de opleiding kun je vinden onder de agenda van deze website.

Studiebelasting

Tussen de trainingsdagen door vragen we je om intervisiebijeenkomsten te volgen en reflectieverslagen te schrijven. Tevens dien je de opleidingsmap nauwkeurig door te nemen. Aan het einde van de opleiding maak je een eindverslag. De studiebelasting komt hiermee op ongeveer 6 uur per week.

Kosten

De kosten bedragen € 1.995,00 btw vrij. Hierbij inbegrepen zijn koffie/thee, versnaperingen, uitgebreide lunch, syllabus en certificaat van deelname.

Inschrijven

Inschrijven kan via onderstaande link of door een email te sturen aan info@caprillicoaching.nl.

Geplande opleidingen:

StartdatumKostenReserveren
22-01-2024 € 1.995,- (BTW-vrij, aanbetaling: € 199,50)