Volg de gratis online informatie bijeenkomst over ons onderzoeksproject: ‘Paardencoaching voor post-covid patiënten’

Samen met de Aeres Hogeschool starten we een onderzoek naar hoe paardencoaching kan helpen in het herstel van post-covid patiënten.
A
an het onderzoek kunnen maximaal 50 mensen meedoen.
Schrijf je in voor onze gratis online informatie bijeenkomst voor arbeidsdeskundigen op vrijdag 8 december van 10.00 tot 11.00 uur om meer te leren over het onderzoek, de aanmelding en de startdata.

Gecertificeerd door:

Contractpartner van:

In samenwerking met:

Huisleverancier voor:

logo nederlands veteranen instituut

Er is nu nog geen behandelmethode voor post-covid patiënten

Post-covid patiënten lopen tegen lichamelijke en psychische klachten aan en er lijkt nog geen behandelmethode te zijn die constructieve verlichting brengt. De medici tasten in het duister voor wat betreft de oorzaak van post-covid. Wat kan goed helpen in het herstel van deze mensen?

Op het NVvA congres in december 2022 gaf Caprilli een presentatie over paardencoaching binnen de reïntegratiedienstverlening. Vanuit de arbeidsdeskundigen in het publiek kwam de vraag “Kan paardencoaching ook iets betekenen voor patiënten met long covid?”

Waarom wij denken dat paardencoaching kan helpen

Mensen die te maken hebben met post-covid lijden aan diverse klachten op fysiek, sociaal en emotioneel vlak. De aanhoudende symptomen die patiënten ervaren, kunnen veelal niet verklaard worden door andere diagnoses. Medici tasten nog in het duister voor wat betreft de oorzaak en behandelmethoden. Een belangrijke factor lijkt onderliggende spanning te zijn. Dat is precies waar paarden op reageren.

Onze jarenlange ervaring met paardencoaching geeft ons de overtuiging dat deze begeleidingsmethode ook post-covid patiënten kan helpen.

Paardencoaching legt de pijnpunten bloot en lost deze op

Paardencoaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel voor mensen. Paarden kunnen mensen helpen met het spiegelen en verlagen van spanning. In onze animatiefilm ‘Hoofd op hol’ leggen we uit hoe het werkt en hoe het kan helpen.

Het doel van het onderzoek

Dit is een onderzoeksproject van Caprilli Coaching & Aeres Hogeschool. De aanpak is gebaseerd op eerdere onderzoeken en positieve resultaten bij ex-kanker patiënten en verslaafden. Dit onderzoeksproject wordt ondersteund door GGZ specialisten.

Het doel van het project is:

 • de mentale en lichamelijke gesteldheid van post-covid patiënten verbeteren
 • patiënten handvatten aanreiken om hun welzijn en vitaliteit te verbeteren en behouden
 • de resultaten meten om logische conclusies te trekken en waar mogelijk bereikte effecten aantoonbaar te maken

Een bewezen programma

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder paardencoaching, lifestyle coaching, beweging en meditatie, die gezamenlijk zorgdragen voor een zo compleet mogelijk en duurzaam herstel bij de deelnemers, inclusief vaardigheden om het eigen welzijn te onderhouden. Dit zal gemonitord worden door onderzoek dat aan dit programma gekoppeld wordt.

De uitvoering

De uitvoering vindt plaats bij een aantal aangesloten Caprilli paardencoaches in het land. Deze hebben een locatie waar het zowel cliënt- als paard- vriendelijk werken is. Verder worden diverse activiteiten online uitgevoerd, individueel dan wel groepsgewijs.

We kunnen dus deelnemers uit heel het land gebruiken om een zo goed mogelijk beeld te krijgen.

Voordelen paardencoaching bij post-covid:

 • Onmiddellijk resultaat
 • Korte trajecten
 • Relatief lage kosten
 • Geen wachtlijsten
 • Duurzaam effect
 • Financiering via UWV of werkgever
 • Ervaringsgericht ipv cognitief
 • Patiënten ervaren dieren en natuur als fijn

Caprilli is dé specialist in paardencoaching van Nederland

Sinds 2008 helpt Caprilli cliënten via paardencoach trajecten weer in balans te komen. Daarnaast is Caprilli de grootste opleider op het gebied van paardencoaching in Nederland. Deze beide werkvelden versterken elkaar en dit heeft ervoor gezorgd dat we allround op hoog niveau ontwikkeld zijn.

Wij werken zowel bij de reïntegratie dienstverlening als ook bij de opleidingen samen met ervaren collega’s die ieder specialist en praktiserend zijn in hun vakgebied. Zo hebben wij onder andere veel kennis in huis rondom trauma en ptss, ondernemerschap, coaching, systemisch werk en op het gebied van diverse zorgvragen.

Voor de reïntegratietrajecten werken we samen met het UWV, GGZ, gemeenten, bedrijven, instellingen en particulieren. 

Kwaliteit staat hierbij altijd voorop; bij de reïntegratie trajecten halen wij bijna jaarlijks een slagingspercentage van 100%! Daarnaast zijn wij voor de opleidingen gecertificeerd door de NRTO en het CRKBO. 

De samenwerking tussen Aeres Hogeschool en Caprilli 

Wij zijn groot voorstander van wetenschappelijk onderzoek om onze positieve resultaten ook met cijfers en argumenten stevig te kunnen onderbouwen. Waar mogelijk promoten wij onderzoek dat op onze dienstverlening uitgevoerd kan worden. We werken met veel plezier samen met de Aeres Hogeschool in Dronten voor diverse projecten met dierondersteunende interventies.

Referentie:
Caprilli Coaching & Training onderscheidt zich door hun toewijding aan het verder professionaliseren van de sector paardondersteunde interventies. Vanaf het allereerste contact tot aan de afronding van gezamenlijke onderzoeksprojecten heb ik hun gedrevenheid en kwaliteit mogen ervaren. Met name hun betrokkenheid en het actief ondersteunen en uitvoeren van onderzoek, hebben een positieve impact op de samenleving. Ze zijn niet alleen experts in hun vakgebied, maar ook betrouwbare partners die altijd streven naar uitmuntendheid.”

Dr. Ir. Kathalijne Visser, Lector Human-Animal Interactions, Aeres Hogeschool Dronten

Referentie:
“Wat paardencoaching met je doet, kan ik uit eigen ervaring bevestigen;
ik vond het ongelooflijk bijzonder, opmerkelijk, fijn en intens om te merken hoe spot-on het paard fysieke, energetische en mentale blokkades spiegelt. Het paard oordeelt niet en zorgt ervoor dat je op een veilige en vriendelijke manier meer ruimte en inzicht krijgt in jouw werkelijke behoeften. 

 Als arbeidsdeskundige speekt het mij aan dat Caprilli niet pretendeert dat paardencoaching de heilige graal is voor de oplossing van alle worstelingen waar een mens mee te maken krijgt. Zij vinden het net als ik belangrijk om op de hoogte te blijven van resultaten van wetenschappelijk onderzoek dat van belang kan zijn voor dienstverlening aan cliënten. Ook werken zij samen met dier-deskundigen en psychologen om de zorg en het welzijn van zowel paarden als cliënten optimaal te borgen.”

M. van den Berg, arbeidsdeskundige, NVvA 

Schrijf je in voor onze gratis online informatie bijeenkomst!

Op vrijdag 8 december van 10:00 tot 11:00 uur geven we een online informatiebijeenkomst voor arbeidsdeskundigen. In dit webinar geven we alle informatie over het onderzoeksproject en beantwoorden we eventuele vragen. Voor het onderzoek zelf zoeken we mensen die zijn gediagnosticeerd met post-covid. Er is plaats voor maximaal 50 patiënten.

Contact

Sylvia Bosveld

Caprilli Coaching
UWV contractpartner
E-mail: info@caprillicoaching.nl

Richard Griffioen

Aeres Hogeschool
Professor Animal Assisted Interventions
E-mail: r.griffioen@aeres.nl