Trauma

Leren omgaan met je trauma. Of beter nog; loskomen van je triggers. Stel je eens voor dat het mogelijk zou zijn…

Bewust worden van trauma

Trauma gaat niet vanzelf over, dus er moet iets gebeuren. Het is nodig dat je je bewust wordt van hoe trauma werkt. En wat trauma en spanning met elkaar te maken hebben. Hoe beter je weet hoe je lichaam spanning vasthoudt, hoe beter je kunt leren loslaten. Hoe precies, daar gaan de paarden en wij je bij helpen.

Grote en kleine trauma’s

Trauma’s bestaan in grote en kleine mate. Eigenlijk heeft ieder mens weleens een gebeurtenis meegemaakt die meer of minder heftig was. Als de emotie op die gebeurtenis vervolgens wordt weggedrukt, wordt het als spanning opgeslagen in het lichaam. Zo vormt zich trauma. Het gekke bij trauma is dat de één een ervaring makkelijker loslaat dan de ander. Hoe kan dat?

Verschil tussen denken en voelen

Dat komt vooral door het verschil tussen denken en voelen. En het gebrek aan samenwerking daarin. Wij mensen hebben geleerd om veel na te denken. Wat we niet zo goed geleerd hebben, en zelfs afgeleerd hebben, is voelen. Voelen doe je met je lichaam, daar snapt je hoofdbrein niks van. Dan heb je dus te maken met je hart- en buikbrein.

Een heftige ervaring creëert spanning in je lichaam. Ben je in staat om de pijn toe te laten, de emoties te voelen en doorleven, dan laat je spanning los. Dat gaat via je lichaam, bijvoorbeeld door huilen, zweten of trillen. Ben je meer een denker en heb je geleerd om je emoties weg te drukken, dan sla je de spanning op in je lijf.
Je lichaam houdt die spanning vast, net zo lang totdat jij er voor kiest om te gaan loslaten. Tot die tijd zal je lichaam je helpen herinneren aan de opgeslagen spanning. Dat gebeurt via triggers van buitenaf of via je eigen gedachten. Dit noemen we ook
wel PTSS of Post Traumatische Stress Stoornis.

“Paarden leven altijd in het ‘hier en nu’ en kennen geen onderscheid in denken en voelen; ze zijn altijd één geheel”

Paarden als leermeesters

We kunnen veel van dieren leren; paarden zijn in die zin echt onze leermeesters. Door alleen al bij paarden te zijn, komen wij mensen ook meer in het hier en nu en schakelen we automatisch over van hoofd naar lichaam.
Paarden hebben het vermogen om je spanning te weerspiegelen en deels over te nemen. Gelukkig laten ze het ook direct weer los door bijvoorbeeld te gapen. Het is indrukwekkend om te zien dat wanneer je bij het paard in de bak komt staan, hij of zij vaak al na enkele seconden begint te gapen; dat is jouw spanning die door het paard is overgenomen en wordt losgelaten.

Je lichaam spreekt

Bij paardencoaching laten we het paard reageren op spanning bij mensen. Heb je last van trauma, dan zit er spanning vast in je lichaam waar het paard op zal reageren. We focussen niet zozeer op je trauma, maar op de informatie die het paard geeft over jouw spanning. Daarmee blijft het veilig om de sensaties in je lichaam te gaan voelen.

Het mooie aan paardencoaching is dat je niet perse hoeft te praten over wat je hebt meegemaakt. Het gaat er om dat je gaat voelen waar de emotie zit opgeslagen en hoe je die kunt ontspannen. Dichtbij het paard merk je als vanzelf dat je lichaam gaat reageren door bijvoorbeeld een trilling in je benen. Dit is ontspanning; je lichaam krijgt de kans om te ‘spreken’. Deze reactie is puur lichamelijk, waar ons denken geen invloed op heeft. Daarmee kan paardencoaching veilig blijven en werk je ondertussen aan je herstel. Wedden dat je klachten al na één sessie met het paard zijn afgenomen?!