Dementie

Paardencoaching en Dementie wetenschappelijk onderzocht

Het aantal mensen dat met een vorm van dementie te maken krijgt, groeit gestaag. Dit zijn zowel mensen die deze ziekte hebben, maar natuurlijk ook familie, vrienden en collega’s die hiermee te maken krijgen. Helaas is er nog geen genezing mogelijk voor deze nare ziekte. Wel kan er met behulp van paarden/pony’s een verschil gemaakt worden voor zowel patiënten, als ook hun omgeving.

Mensen die deze ziekte krijgen, hebben naarmate de ziekte vordert in toenemende mate moeite om hun gevoelens te uiten. Dit kan leiden tot gedrag dat zowel voor de patiënt als voor de naasten lastig of ongewenst kan zijn. Het inzetten van dieren, en dan met name paarden/pony’s, zorgt voor veel verlichting bij de patiënten en mantelzorgers. Hiermee wordt de kwaliteit van leven positief beïnvloed, wat een duidelijke winst is voor iedereen.

Sieka Bos, de specialist op het gebied van Paardencoaching en Dementie, heeft hierover een promotie onderzoek verricht (het onderzoek lees je hier: Artikel TGG)De conclusies waren onomstotelijk dat het inzetten van paarden/pony’s bij mensen met dementie leidt tot een significante verbetering in de kwaliteit van leven. Zo worden de patiënten rustiger, hebben minder spanningen en worden ook vrolijker na het contact met de paarden/pony’s.

Wij zijn er trots op dat Sieka als trainster de opleiding Paardencoaching & Dementie voor ons verzorgt. Haar kennis, kunde en vaardigheden op het gebied van werken met dementerende mensen in relatie tot paardencoaching, is enorm en dit komt de opleiding natuurlijk ten goede .

Via deze link tref je meer informatie aan over deze mooie vorm van het inzetten van paarden/pony’s voor mensen met dementie.